2023. június 6., kedd

Hamis, de látványos még lehet

Hülyék tömegei látogatják a Romeró és Húlia híres erkélyjelenetének helyszínét Veronában, pedig. Állítólag nem is éltek a híres páros mindkét tagjai, másrészt nem is voltak szerelmesek egymásba, ami érthető, ha nem is léteztek. Az egészet csak egy Sakehas... Shekesa... Sexpír nevű angol találta ki, aki életében egyszer akart elmenni Veronába, de már Torinó magasságában úgy berúgott egy útmenti fogadóban, hogy másnap rossz irányba indult, és csodálkozott is, hogy ezek az olaszok franciául beszélnek. Ahogy meg ő nem szeretett, úgyhogy inkább hazament Londonba, ott is lehet írni holmi olaszokról, főleg ha az ember nem dokumentarista-nagyrealista drámában gondolkodik, hanem valami szaftos romtragban. (A romtrag az a romantikus tragédia, olyan mint a romantikus komédia, vagyis romkom, csak fordítva, azaz felfelé sikít a hullámvasúton, miközben a szereplők a végére nagyrészt meghalnak elpusztulni.)

Ehhez képest a turisták kötelességszerűen fotózgatják Húlia erkélyét (Szerintem igenis így kell ejteni, ha egy Szerhió lehet Szerdzsó, akkor ez megy visszafelé is. Dzsúlia, mi?), ami persze hiteles darab, amennyiben kétségtelenül erkély, nem a földszinten van, hogy terasz legyen, és a ház, amiből kilóg, eléggé úgy fest, mint ami a középkor és a reneszánsz határterületéről származik. Pedig valamikor az 1930-as években csináltak belőle húliás zarándoklátványosságot:

Ilyen volt, ez lett, sexpírikus diznilend (24.hu és balkonada.cafeblog.hu)

De régóta tudható, hogy a modern turizmus lényege (volt/van tradicionális turizmus is, a zarándoklat) nem az, hogy valami eredetivel találkozzon általa az ember, hanem hogy valami látványossal, Régebben is kellett a fotós bizonyíték, hogy megint egy látványosság kipipálva, lehetőleg úgy, hogy a turizmusozó alany maga is a panoráma része, és ehhez ma már nem kell egy másik hasonló látványvadász, elég a szelfibot.
Mondhatni a kompozíció a lényeg, például hogy én az Eiffel-torony előtt, az már mellékes, hogy a vonatkozó tákolmány nem Párizsban van, hanem Las Vegasban (és kisebb), egyébként is, ki szerint menőbb holmi Párizs egy Vegasnál?
De erről szól a Madam Tüszó tetszőleges kirendeltsége is, minek a híresség személyesen, ha a képen a megszólalásig hasonlóan áll mellettünk, és az hogy amúgy nem bír szólni egy kurva szót sem, az pont nem látszik a fotón.

Kínában meg van Hősök tere másolat, bár hogy a Műcsarnok meg a Szépművészeti közti placc mióta globális látványosság, azt a fene se tudja. De nálunk világhírű helyszín, ez kétségtelen.

erdekesvilag.hu


p.s. Egyszer voltam én is Veronában, és naná hogy valahol még megvan a fénykép a Húlia balkonjáról, csak az még analóg, az első digitális fényképezőmet évekkel később vettem. Azzal már angol helyszíneket fotóztam körbe indokolatlanul sokszor (nem kellett spórolni a filmmel), többek között a Madam Tüszó viaszbábuit, és olyan is van, ahol valami híresség mellett állok. Csörcsil, vagy ki...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése