2023. június 8., csütörtök

Csak egy név maradt

180 éve született Széll Kálmán politikus, miniszterelnök, tiszteletbeli Moszkva tér, és a négyeshatos egyik végállomása. Tipikusan az a történelmi alak, akiről amúgy semmit sem tudunk, nem is érdekel senkit, ki a frász volt, de hát így jár az, akit az utókor közteresít. Blaha Lujzáról esetleg páran még sejtik, hogy valami színésznő volt, de mivel az ő idejében nem volt film, jutyúb meg ilyenek, kábé egyslágeres előadó marad "Az ajtók záródnak, a Blaha Lujza tér következik" című agyonjátszott számával.

Nyilván az a célja az efféle tér, utca, sikátor, körtér, sugárút, köz, sétány és egyéb elnevezéseknek, hogy legalább így fennmaradjon amúgy feledésre ítélt emberek neve, amivel viszont prímán el lehet érni, hogy csak az maradjon fenn. A személy a név mögött meg már érdektelen, úgyhogy - nem mentesen némi mazochizmustól - jól megnéztem, ki volt ez a Kálmán. Na jó, sok melót nem tettem bele, nekem elég  róla szóló wikipédia-oldal, mert azért van sok érdekesebb dolog is a világon, meg a neten (amennyiben e kettő még nem ugyanaz), például unalmas receptek, ismeretlen celebek magánélete, rutinpornó vagy golfversenyek.

Széll bácsi élete sem volt egy akciófilm, jogot végzett, megyei szolgabíró lett, aztán kormánypárti képviselő, elvette Vörösmarty "Szózat" Mihály lányát, pénzügyminiszter lett, utána kissé visszavonult a politikától, de csak átmenetileg, mert később lett belőle miniszterelnök is, kapott mindeféle magas kitüntetéseket, aztán meghalt. Unalmas alak volt na, az igazai, tőrőlmetszett jogászkodó, politikai bürokrata, aki egy jó családfa-alapú starttal azért jelentős karriert futott be, csak hogy mára senki sem emlékezzen rá. De ez utóbbit legalább kiérdemelte.

1843-1915 (hu.wikipedia.org)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése