2023. június 7., szerda

Jelmez-gate Dajcslandban

Roger Waters, az egykori pasas a Pink Floyd basszusgitáripari zeneszerzési osztályáról egy vén hülye. Effelől nincs kétség, de affelől se, hogy nem náci. Ehhez képest egy ideje nyomozgat utána a  német ügyészség, vagy már vádolják is, tudja fene, miszerint a legutóbbi berlini koncertjén náci egyenruhára emlékeztető jelmezben  lépett fel. Ami egy hosszú bőrkabát volt, meg egy piros karszalag, és  német ügyészet szerint ez gyűlöletkeltésre alkalmas. Basszus, ezek nem voltak még Laibach-koncerten?

imdb.com

A derék szlovén együttest már csak a fenti kép alapján is örökre ki kellene tiltaniuk Németországból, sőt megtiltani nekik hogy mint afféle (nyilván náci) rockzenészek Ljubjana német nevét használják, azt a képzetet keltve másokban, hogy a németek még mindig. Pedig nem nácik, csak történelmileg nagy bennük az önutálat, és kretén módon reagálnak nonkonform művészi koncepciókra.

Pedig az van, hogy a németeknél (miként amúgy nálunkfelénk is) tilos a náci jelképek használata, megjelenítése, kivéve oktatási vagy művészeti céllal. Na most, Waters se SS-jelet, se Totenkopf nevű kopányátcsontokkalt, se horogkeresztet nem viselt (ami megfordítva egy hindu napszimbólum volt eredetileg), de ezek a németek már gyűlölni kezdenek egy hosszú bőrkabáttól is. Biztos transznemű vegánok lehetnek csak ügyészek arrafelé, esetleg háttérhatalmi gyíkemberek, bár hogy utóbbiaknak mi a bajuk a bőrkabátokkal, azt a fene se tudja.

Ámde ezzel a náciváddal több dolgot is  biztosan állított a Német Nemzeti Vegán Vádhatóság:
- Roger Waters nem művész, így aztán ha koncertet ad, az nem művészet, ezért nem mutathat be náci jelképeket.
- Náci jelkép lehet bármi, ami emlékeztethet a nácikra, praktikusan ez azt jelenti, hogy mi a náci szimbólum, mi idézi fel zaklatott lelkükben a hitlerájt, azt ők mondják meg. 
- És mivel a nácik ettek kolbászt, ittak sört, viseltek alsógatyát és cipőt, ezek bármelyike felidézheti démoni szellemüket, szóval meg kéne fontolni az ilyen dolgok nyilvános fogyasztásának és/vagy hordásának  betiltását is. (Szóval mindenki húzhatna kolbászt a lábára, de csak otthon a négy fal között, ám az utcára már csak papucsban léphetne ki. Azt a nácik csak otthon hordtak, nem a nürnbergi pártgyűléseken.)

Waters bácsi jelmeze egyébként régi darab, már A fal című lemezükre épülő, 1982-es Alan Parker-filmben is felbukkan, és azóta is rendszeresen, mikor valahol előadják a cuccot. A kegyetlen bőrkabát amúgy a fiktív diktátor viselete, ebben a diaktúraellenes műegészben, de ez a német ügyészek agyáig nem ér el, vagy igen, csak nem érdekli őket. Minden esetre menjenek a fenébe, lehetőleg máma még.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése