2023. június 9., péntek

Közlekedő állatok

Sétálok melózni egy verőfényes eős reggelen, és a Kossuth utcában épp tizenöt autó áll libasorban a pirosnál. Belőlem meg kibújik az alanyi statisztikus, és felmérni vélem, hogy a tizenötből öt baszomnagy városi terepjáró (úgynevezett SUV), ami terepen sosem jár, de két parkolóhelyet foglal a bárhol. És mind a tizenöt autóban egy ember ül, aki jobb esetben vezeti az autót, rosszabb változatban meg a világ királyát játssza. Aki fel van háborodva, hogy már megint dugó van, és nem jut eszébe, hogy épp miatta is. (Ja, a Kossuth utca az felénk nem egy főút, csak szerényen keskeny mellékutca, mondjuk cserébe a főtér az szintén a Lajosról van elnevezve, elvégre nem lehet település Agyarországon Kossuth nevű közterület nélkül. Ha egy kis faluban két utca van, akkor az a Kossuth meg a Petőfi, ha van harmadik, akkor Dózsa, régebben játszott még a Szabadság (F)elszabadulás meg hasonlók, de ma már azok Szent Istvánok főleg.)

Szóval ez a városi autózás egy nettó baromság, egy utcahossznyi személygépjárműves karaván fele annyi embert sem szállít, mint egyetlen busz. Az ember, mint közlekedő állat kicsit sem racionális. Például arról, hogy valaki elvigye a szomszédját is, aki szintén valahol arrafelé dolgozik, na arról szó sem lehet, még viszonossági alapon se, hogy akkor aa jövő héten meg a szomszéd autójával mennek. Pedig ez a rothadó nyugaton már több évtizedes gyakorlat, a mocskos jenkiknél külön gyors sávok vannak azoknak a kocsiknak, amikben többen ülnek. A magányos harcosok meg küzdjenek meg a démonaikkal a dugóban.

Persze az igazi az lenne, ha lenne normális tömegközlekedés, ez fatornyos kis megyei jogú városunkban nem igazán jön össze, én sem azért sétálok, mert munka közben nem mozgok eleget, egyszerűen csak szar a menetrend.
Bár tartok tőle, az utcai tankok büszke úrvezetőinek (akik néha persze nőkből vannak,) derogálna holmi buszra szállni, ahol mindenféle nyugdíjasok, meg szakadt alakok is utaznak, plusz nem azért vette meg egy melós tízévi fizetéséért a kurva nagy autót, hogy aztán ne azzal akadályozza a forgalmat, ha a gyerek nem bír három saroknyit gyalogolni az iskoláig.
Ja, és a dugóban áll a busz is, szóval jogosan horgad fel ideáltipikus sofőrünk, hogy most akkor én azzal menjek? Hisz a dugóban is jobb a kényelmesben üldögélni egyedül, andalító mulatóst bömböltetve, mint a buszon szorongani valami büdös másik mellett.

A normatív jelen...  (acidcow.com)

... és az öko-bio alternatíva (english-zone.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése