2016. március 6., vasárnap

Ádár K.János

Amúgy a Narancs szúrta ki az Operaház műsorfüzetében, hogy október 23-án a szokásos ünnepi díszelőadás egy ősbemutató lesz (egy „történelmi áttűnés” – bár szerintem ilyen műfaj nincs, és nem is valószínű, hogy most teremtik meg), szerzője pedig maga Ákos, nemzeti popikon, az ízléstelenség pápája, hajzselé védelmezője.

Jó, mondjuk ez a gárda tényleg őt érdemli, az ő „művészete” van a felcsúti meg a kövér kulturális nívóján, Erkel ugye unalmas, Beethovent érthetetlen, ráadásul rohadt migránsbarát német, több zeneszerzőt meg nem ismernek a felcsúti VIP-páholyban. Esetleg Benkő László jöhetett volna szóba, csak az operának nincs füstgépe.

Gondolom a büfében lesz szotyi is (zörgésmentes csomagolásban nyilván, ezt majd egy külsős cég ellenőrzi tízmillióért, közbeszerzés  nélkül), a páholyokban meg vödör, ahová köpni lehet a héjat. Már látom ahogy a felcsúti laza félmosollyal bólogat a zene ritmusára, alant a fidelitász táncikál, aztán katartikus finálé, könnyek, taps, standing ovation. Akosh pedig máris megkereste a Telekomtól kiesett pénzt, a világ rendje helyreállt, függöny. A köztársasági elnök (hátha megint Ádár Jánosnak írják az állami tévében) gratulál, majd barátilag egy köteg húszezrest is a művész zsebébe gyűr mint borravalót (ha már nekik húzza), nem kötelességből, szívből csupán.


Az meg csak hab a torkán, hogy zenés kamaradráma Kádár  János utolsó  beszédét dolgozza fel, nyilván az alapanyaghoz méltó magas művészi színvonalon. Ez mondjuk valószínű...

Update: Az Operaház máris visszatáncol, hogy túl korán tették ki a honlapra, meg nem i új zenemű, csak néhány régebbi Ákos-dalt használnának, de még nincs szerződés bla-bla-bla... A lényeg persze marad Kádár-beszéd, történelmi áttűnés, Ákos. Csak túl koárn derült ki, így már előzetesen túl sokáig lesz nekik kínos.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése