2016. március 22., kedd

Életidegen

Nem értem, mi ez a nagy kiakadás a TV2 körül, különösen ami a hírműsorát illeti, a világ legcinikusabb címét viselő „Tényeket”. Eddig bulvármoslék volt, az „elütötte, leszúrta, kirabolta, felrobbant, fókabébik születtek” tematika mentén, most meg politikai moslék a „bukott baloldal, új népvándorlás, miből él?, a magyar reformok működnek” tengelyen. Márpedig a kétféle moslékban közös, hogy egyaránt moslékízűek, aki eddig az elsőt fogyasztotta, az jó eséllyel nagykanállal esik neki a másodiknak is, aki meg nagyjából tíz éve már rá sem nézett a csatornára (meg a konkurenciára, mint én), annak teljesen mindegy

Részemről mindkét nagy kereskedelmi csatornával azt a csinál bárki, amit csak akar, nekem aztán nem fáj, és a legkisebb mértékben sem érdekel, hogy most éppen mitől bűzlik fejétől a hal. Persze mindig vannak olyanok (ha épp szorul a hurok, maguk a tévétársaságok), akik az aktuális balhékat rendre a sajtószabadság, meg a közéleti fair play szemszögéből akarják értelmezni, innen jön az, hogy bárki képben lehet az RTL-TV2 arcvonal ügyeiben, aki nem is nézi őket. Velük van tele a sajtó, the media is the message, ugyebár.

Viszont ha valaki tényleg a fenti tévékből óhajt tájékozódni a világ dolgairól, akkor pont megérdemli hogy manipulálják, átverjék valamint hülyének nézzék, tetszőleges sorrendben. Az ilyen nézőknél még a politikai szekértáborok elkötelezett hívei is tűrhetőbbek, akik ugyan csak a saját, eleve adott véleményüket előemésztő/visszaböfögő médiumokra kíváncsiak, de legalább van valami elképzelésük a világról, ha dogmatikus is.

A kereskedelmi híradó (tényleg, milyen hülye egy kifejezés, ha belegondolok, a „kereskedelmi híradó” az igazából a reklám lenne, némi piaci körképpel meg tőzsdei jelentésekkel körberakva) nem igazi hírműsor, csak amolyan infotainment, szórakoztatás, időtöltés, annak a száraz, meleg érzése, hogy mi azért mégis csak képben vagyunk a világ dolgaival kapcsolatban, bár a Times helyett csak a Donald-rágóhoz csomagolt mini-képregényt olvassuk. De az legalább érthető, nincs benne időközi választás, GDP meg egészségügyi reform, a karambol az karambol, egy összetört autót nem kell zselézett hajú vezető elemzőkkel elmagyaráztatni. Amúgy a fókabébiket sem.


Vagyis a demokrácia állapotát nem sokban befolyásolja az, hogy a hatalom épp melyik kereskedelmi médiumot igyekszik maga elé térdeltetni, ocsmány maffiatempó persze, de aki eddig is komolyan vett mondjuk egy Tényeket, annak úgy kell, vele sem többen vagyunk, csak sűrűbben, hogy megint ideszúrjam a tömegdemokrácia-kritika klasszikus mondatát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése