2016. március 19., szombat

Mitől félnek ezek?

Hallgatva a felcsúti március 15. alkalmából előadott szinte náci beszédét, tényleg a fenti kérdés a legkínzóbb. Az már régóta világos, hogy ő a maga részéről nagyjából komolyan gondolja azt a sok szennyes hazugságot, ami a száján ömlik ki, és a hatalmon meg a pénzen kívül nem érdekli semmi és senki. De e kettőből is főleg a hatalom,  az az ő kemény drogja, amiről egy csöndes intézetben kellene leszoktatni, barátságos de határozott ápolók társaságában. A felcsúti személyiségét feloldotta a hatalmi mámor, pont úgy mint egy heroinistáét a cucc, ami maradt belőle, az meg csak ennyire képes: vinnyogva gyűlölni, meg magával rántani lelkes de ostoba törzsrajongóit, az ország legnagyobb destruktív szektájának kemény magját.

Az viszont legalább is gyanús, hogy ha valaki folyamatosan emelve a tétet fújja a harci kürtöt, miközben ellenfeleit ellenségnek láttatja, és újabban dehumanizálja, az belül igencsak retteg valamitől. A bukástól nyilván, mert bár minden erőfeszítése arra irányul, hogy bebetonozza hatalmát, annyira talán még emlékszik a történelemből, hogy sziklaszilárdnak gondolt rezsimek is napok latt képesek összeomlani, ha elég nagy lesz az elégedetlenség.

És nyilván azt gondolja, hogy -  legalább is rövid távon – kiút lehet az ellenfelek totális démonizálása/lenézése/kigúnyolása, és ehhez remekül használható az a számos lakájmédia, amit egyre terebélyesedő ülepe alá gyűrt már eddig is. Az állami média betanított munkásait (plusz EchoTV, TV2, Karc FM, Magyar Idők, Magyar Hírlap, 888.hu, Fenetuggya Mimég) már instruálni sem kell, hézagmentesen illeszkednek be az egyre inkább az ötvenes éveket idéző pártpropaganda világába, itt a cenzúra már eleve öncenzúra, a gép forog, az alkotó pihen.
(Nem mellesleg, a minap Bajomi Lázár Péterrel halottam egy rádióinterjút, ahol azt mondta, hogy ma Magyarországon nincs sajtószabadság, mert nincs információszabadság, gyakorlatilag azt titkosít a hatalom, amit akar; és nincs demokrácia, mert nincs sajtószabadság. Ez ugyanis egy olyan logikai lánc, ahol ez egyes elemek feltételezik az előttük lévőt. Megfontolandó érvelés.)

A (párt)vezér és kancellár meg egészen ijesztő beszédeket mond. Március 15-én például sok mindenről hadovált, de az 1848-as forradalomról például egy szót sem, az csak hivatkozási alap volt, bár gyanús, hogy Petőfi ma talán nem fideszes lenne. Vagy kádéenpés, bár ez utóbbi már viccnek is durva. Volt viszont Európa pusztulása, világ-összeesküvésből kifolyólag, új népvándorlás által (a migránsokat persze úgy küldik, a tudjuk kik), meg a kíméletlen harc meghirdetése a belső ellenség ellen (természetesen, mint minden cezaromán zsebdiktátornak neki is az értelmiséggel van komoly baja, mert nem bírja a kritikát, meg egyáltalán: hogy mer valaki okosabb lenni nála?), meg beszélt még össze-vissza magyargyűlöletről (bár van ilyen, ő például kétségtelenül egy  magyar, aki gyűlöl), emberjogi falkákról meg hasonlókról.


Vagyis semmi pozitív jövőkép, meg nagy tervek, csak a gaz ellen ekézése rogyásig, még jó hogy nem mondta, hogy „csapataink harcban állnak”. Én személy szerint hiányoltam a rezsicsökkentést (egy jó kis rezsicsökkentésezést), hogy legyen valami előre mutató elem is beszédben, no meg erre gerjednek az orbán-szentképekkel vonuló hardcore fideszes nénik. De semmi maradt a nettó harciasság, a köpcös kiskakas, aki tudja, hogy ez itt az ő szemétdombja, ő itt azt kukorékol, amit csak akar, a nyomdafesték meg azt bírja el, amire ő azt mondja, hogy. Más persze már nem kukorékolhat akármit, a varangyozó minisztériumi főtanácsost például rögtön kirúgták, bár én nem aggódom érte, majd legfeljebb csinálnak belőle miniszteri biztos, dupla fizetésért.

Mert magukat tényleg nem hagyják az út szélén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése