2016. március 10., csütörtök

Talányos fegyver

Számomra a nap híre egyértelműen az volt, egy a szabad fegyvertartásért nyomuló amerikai aktivista nőt a saját négyéves fia lőtt hátba az autójában, miután megtalálta anyja töltött negyvenötösét a padlón. Ez a tipikus esete annak, amikor a fagyi visszanyal, bár a teljesen hülye anyuka kis híján belehalt a mókába (elmesélése szerint a gyereke imád célba lőni, vagyis nem okozott neki gondot használni a pisztolyt), ha nem jár arra a seriffhelyettes, simán elvérzett volna.

brianmcl.com

Amúgy nekem semmi bajom a fegyvermániásokkal, mindenki ott hülye, ahol tud, aki meg nagyon hülye az haljon meg, vele úgyis csak sűrűbben vagyunk, nem többen. Ha valaki csak attól érzi magát nagynak, erősnek, no meg szépnek, hogy töltött stukkerral jár, az az ő problémája, de ha gazdagnak is akarja érezni magát és mondjuk egy benzinkutat rabol ki, az már a miénk is. Pont úgy, mint mikor nem képes felmérni helyzeteket, és a legkisebb para esetén már a ravaszon az ujja (aztán lelő egy szerencsétlen a metróban, aki csak a pontos időt akarja megkérdezni), vagy mikor töltött pisztolyt hagy a gyerek keze ügyében. Hiszen senki sem garantálhatja, hogy a gyerek nem lő le valaki mást (is), és ez onnantól nem holmi családi baleset, az ilyen kreténeket ki kell vonni a forgalomból, és el kell venni a kedvüket a lövöldözősditől.

Olyat csak a gyerekeknek szabad játszani, színes műanyag játékfegyverekkel, kovbojos vagy űrkalózos kontextusban, amíg meg nem unják, aztán már legózhatnak nyugodtan (már ha sikerül apu kezéből kicsavarni a legót), és rájöhetnek, hogy építeni, az mennyivel jobb. Mert a fegyverek alapvető tulajdonsága, hogy rombolásra valók, nem jók semmi másra, hiába a sok kulturális lerakódás. Hogy például micsoda technikai-kézműves műremekek, milyen esztétikusak meg férfiasak (ami t a „férfias” jelzővel ékesítünk föl, az jellemzően nem esztétikus, hanem bumfordi, szőrös és büdös, mondom én a bumfordi és szőrős, aki azért fürdik), sőt milyen remek sporteszközök. Miközben annak semmi értelme, hogy emberek céltáblára lövöldöznek, legfeljebb ha őket szórakoztatja (mint engem a darts, egyszer vettem magamnak egy elektronikus táblát), de persze annak sincs semmi értelme, hogy rövidnadrágos hülyék egy levegővel töltött bőrgolyót kergetnek a füvön, mások meg fizetnek érte, hogy s. Az csak olyan labda-pornó, miként a sportlövészet a fegyverpornó, pontosabban a fegyver-erotikus film, mert nincs igazi akció, meg nincs valódi tétje.



De ha a sportértéket meg a kultúrtörténetet lehántjuk róla, a lőfegyver az gyilkolásra való, minden más felhasználása csak pótcselekvés, maszturbáció ravaszra, csőre és lövedékre. Aki tehát komolyan és elszántam kiáll a szabad lőfegyvertartás, mint alapvető állampolgári jog mellett, az a gyilkolás szabadsága mellet is kiáll. Azaz rohadjon meg a neve  napján. A pórul járt anyuka meg talán átértékeli magában azt, amit eddig. Oly vehemensen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése