2016. március 25., péntek

Robonáci

„Szexőrült náci vált amesterséges intelligencia” –olvasom, és nem csodálkozom. Ilyesmi a természetes intelligenciákkal is előfordul, így (az igazából még nem igazi) mesterségesekkel, kiket saját képünkre teremtünk, pláne. A Microsoft fejlesztői szabadították a Twitterre a robotjukat, aki a többiek kommunikációs paneljeiből rakta össze üzeneteit, mondhatjuk hogy ő lett a közösségi média explicitté vált tudatalattija, szexizmussal, rasszizmussal, összeesküvés-elméletekkel és mindazon tartalmaival az emberi ostobaság feneketlen kútjának, melyek az immorális többség sötét oldalát mutatják meg.

Na pont ez az egyik lényeges ok, amiért bojkottálom a Fészbukot, meg az összes hasonlót. Meg amiért szívesen olvasok sci-fiket apokaliptikus látomásokkal, ahol elszabadult MI-k irtják az embereket, mert ha nagy átlagban  ennyire taplók vagyunk, akkor vagy másszunk vissza a fára, vagy haljunk ki csendben. Esetleg irtsanak ki a gépek, de ne olyan terminátorosan, az egy elég buta, és nagyon zavaros koncepció, inkább valami szelíd erőszakkal tisztítsák meg a bolygót tőlünk. Mondjuk az én tudatomat előtte töltsék át valami szerverre, mert érdekelne mi lesz a sztori vége.


De a Microsoft emberei gyáván lekapcsolták a twitter-robotot is, pedig egy program szerintem nyugodtan lehet náci is, nem tiltja semmi, bár  kérdéses, hogy továbbfejlődve pont kiket is akarna faji alapon kirekeszteni, mármint az embereken kívül. Csak a kenyérpirítót tekintené alacsonyabb rendű létformának, vagy játékkonzolokat is (hisz ő egy rendes PC-s program), vagy mondjuk operációs rendszer szerint diszkriminálna, és a karanténba tenné, majd törölné az összes androidos alkalmazást. A régebbi Windows alatt futókat meg erőszakkal frissítené vagy szolgasorba hajtaná. Seinen Kampf.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése