2016. március 21., hétfő

Négy kerék

Szoktam látni egy különösen rémes autót a városban gyakran (valamint a szemeimmel, de ez most nem tartozik ide), konkrétan egy Ford Mustangot, nagyjából a legutóbbi változatot, bár az autókhoz csak annyit értek, amennyit a Top Gear-ből sikerült összeszedni. (Díszdobozos DVD-válogatásom is van, így már azt is tudom, hogy egy Mini Morrist le lehet küldeni a síugrósáncon, csak nem érdemes.)

Úgyhogy mit sem tudok a Mustang teljesítményéről, hogy hány hengeres motor van benne, meg milyen a váltója, én pusztán esztétikai szempontból tudom értékelni. Onnan nézve meg szimplán ronda. Olyan mint egy tank, amit tévedésből sportos izomautónak fényeztek, és eléggé el nem ítélhető módon kiengedtek az utakra. Pedig először fel kellet volna robbantani, aztán a roncsokból újra összehegeszteni, a tetejére szerelni egy harci helikopterről elemelt gépágyút, és máris alkalmas lenne arra, hogy sivatagos környezetben használjuk törzsi villongásokra, a nagy atomháború után. De így, pre-madmax állapotában simán csak kínos.

                                (gazmegfek.hu) 

A Mustang az autók kigyúrt, kopasz verőembere, félkilós aranylánccal a nyakában, maximum négyszázas szókincscsel. Ha politikus-analógiát keresünk, ő lenne Harrach Péter szétkokózott pankrátor ikertestvére, vagy Kövér László motorizált tudatalattija. Egyszerűen nincs olyan szituáció, melyben ez a kocsi menő lenne, pláne elegáns, ez a prosztóság acélba és benzinbe álmodott emlékműve, és mint ilyen, már az előtt elmond mindent a tulajdonsáról, mielőtt az kiszállna. Musztángossal kultúrember nem fog kezet,nem megy vele moziba, nem jelöli vissza a fészbukon, egyáltalán: nem megy közel hozzá és nem parkol mellé, nehogy a elviselhetőnél jobban összemusztángozódjon. A Ford Mustang tehát nem menő, de legalább kínos. Egyfelől, mert még az igazán gyökér alakok se akarnak feltétlenül gyökér alakoknak látszani (akik igen, azoknak már vannak hatásos gyógyszerek), másfelől meg a gatyája is rámegy az embernek, az meg kinek hiányzik? Persze lehet, hogy a Mustang öltöztet, de könyörgöm, minek is?

Szoktam látni a környéken egy kamiont, aminek a szélvédője mögött a következő felirattal: „Tütütűűű, elütök mindenkit a gecibe!” Na, a Mustangra ezt már nem kell kiírni, esetében elég a kisugárzás.

(Mellékszál, de egy hírportál egyszer megírta, hogy a szóban forgó autó a Rosszabbik nevű náculás egyik helyi képviselőjének tulajdona, aki ezek szerint a háttérhatalmi összeesküvő, imperialista világcsendőr USA gyártmányával közlekedik, meg parkol tilosban. Pedig egy rosszabikos politikusnak a jelen geopolitikai helyzetben legalább is Lada Nivával kellene járnia, különben Vlagyimir Vlagyimirovics összevonja a szemöldökét, és nem lesz több rubel.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése