2016. március 27., vasárnap

Süssf Elnap

A napsütés furcsa dolog. Télen mikor kevés van belőle hiányzik, nyáron meg bujkálunk előle a légkondicionált árnyékba, hogy ne kapjunk bőrrákot UV-alapon, sérelmünkre. És van a kettő között egy-egy átmeneti időszak, tavasszal meg ősszel, amikor értékeljük hogy süt, és tényleg süt is. Mint most.

Ilyenkor (vagyis most) le kell menni a kisboltba kifliért, nem elsősorban a kifli, csak a lemenés miatt, a kifli meg a bónusz, a só rajta meg a hab a tortán, bár ez képzavar. Ráadásul igen költségkímélő program, a kifli kijön az apróból, a lemenés direkt ingyen van, ráadásul később ismételhető kutyasétáltatás jelleggel. Ilyenkor nincs sós kifli, de legalább a kutya a közeli templom mellé hányja ki az imént lelegelt füvet,még jó hogy le tudom rángatni a járdáról, a húsvéti misére igyekvő lakótelepi spirituális nyugdíjasok elől.

A húsvéti mise amúgy kívülről igen vicces, mert a feltámadás örömünnepének jegyében vörös fejű suzukis családapák, meg szoláriumban pirított béemvés szilikonbébik kurvaanyáznak egymással decensen, az utolsó elérhető parkolóhely miatt. A járdára parkoló római katolikus badibilder meg majd jól nem érti, miért pisilik le a környékbeli kutyák az összes kerekét, de hát ő nem látja ilyenkor az ateista, ám pincsivel felszerelt nénik félmosolyát, hogy lám, van ahol mégis ők állnak nyerésre. És mindeközben két hajléktalan nézegeti a későn érkező plébános (néniül: plebános) autójának parkolóhelyet rezerváló narancssárga műanyagbójákat, jó lenne-e valamire? Már azon kívül, hogy kalapként viselve egy erősen ittas, közterületi Herripottert varázsolhat az emberből. Meg kétszeresen kiszúrhatnának a r.kat. egyházzal, hisz a plébános nem tudna parkolni (a hívek meg várnának rá egy darabig, aztán kijönnének, mintha mise történt volna), a Herripotter-paradigma boszorkánysága meg nyilván jól megbotránkoztatná a gyülekezet bigottabb, nem évente kétszer jövő badibilder szegmensét.

De vissza a napsütésre. A Nap egy nagy gázizé, olyan gömbféle, ami ég (vagy mit csinál) és héliumot gyárt hidrogénből, vagy a vízbű eszi ki a zokszigént, de a lényeg, hogy mi ettől meg itt a földön élünk, mint a növények, meg az állatok is. Valamint a nap tehet róla hogy látunk, mert nélküle sötét lenne, és ilyenkor tavasszal ez különösen jó, mert színesen virágoznak a fák. Időnként ettől feltámad bennem a vágy, hogy virágzó fákat fényképezzek, sőt, időnként ezt meg is teszem, és addig tervezgetem, hog aztán majd pofás albumokba rendezgetem a képeket (a merevlemezen persze), míg aztán végleg le nem törlöm őket, vagy el nem keverem a memóriakártyát. Ami az eredményt tekintve persze ugyanaz. De a legbrutálisabb buddhista (?) közhely szerint nem a cél, hanem az út a lényeg, valószínűleg én is csak a fotózást élvezem az egészben, a képek utólag már csak igen szerény mértékben érdekesek. És közben meg ott a gondolat, hogy virágzó fák árnyékában mégis csak kutyaszart felejtenek a pincsis nénik, de az élménynek ezt a totalitását egy JPG úgysem tudja átadni, akkor meg minek őrizgetni.

Ettől persze még kerítek egy memóriakártyát, meg két feltöltött elemet, hogy délután lőjek pár felesleges, és elkészülte után azonnal érdektelenné váló képet. 
(De most még csak őszi témájút találok)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése