2016. szeptember 28., szerda

A Látnok, az Innovátor, az Élmunkás

„Karácsonyig összegyűjtök annyi pénzt, hogy beszállhatok az internetbe!”- mondta a Vágási Ferivé lényegült nemcsák károly pont húsz évvel ezelőtt, a rossz emlékű Szomszédok című népnevelő kéthetenkénti izében. (Ez volt az a sorozat, ahol egy lakótelepi lépcsőházban modellezték a kommunisztikus-jehosvista-falusias idillt, ahol mindenki mindig segít a másiknak, a lakók nagy része alul traktor, felül békegalamb és Etus nagy művésznek számít, valamint minden balesethez Mágenheim doktor száll ki, legalább is a naprendszerünkön belül. Mint egy nagy család...)




 Ez a pármásodperc aztán az utóbbi években igazi netes mém lett, ma meg már a nemcsák is úgy emlékszik,hogy ezt az újfajta technológiát ő vezette be a köztudatba.
Hát, én nem tudom mit szed a művész úr, de nekem is kellene belőle, tök jó lenne úgy emlékeznem, hogy én voltam az első ember a Holdon de csak miután egymagam megnyertem a második világháborút. (Vagy esetleg mégsem, inkább ne legyen von Braun-komplexusom, hisz ő volt az a főnáci aki végül ugyan nem nyerte meg a világháborút, de később a jenkiknek megcsinálta az Apollo-programot, személyében hozva egy kézfogásnyi távolságra egymástól Hitlert és John F. Kennedyt.)

De mondjuk jó lenne emlékezni arra, hogy pont húsz éve nyertem az első forma egyes nagydíjat, és az a sok ember is azért hord szemüveget, mert egyrészt engem utánoz másrészt én ébresztettem őket rá arra, hogy mennyivel jobban látnak vele.

Persze nem lehet nem észre venni, hogy vágási károly (vagy nemcsák feri, a határok bizonytalanok) maga  is bizonytalan, be tud-e szállni az internetbe, nyilván még neki sem tiszta, hol lehet internetet kapni és milyen kiszerelésben, honnan lehet tudni, nem romlott-e, illetve benzinnel vagy gázolajjal megy? Meg szabd-e még a www.hu domain, már ha feri tudta, mi az egyáltalán, és mi lehet a telefonszáma. Mert úgy tűnik, az internetet valami kiterjesztett telefonnak képzeli, és ha nem jön be, még  mindig marad egy sima telefonvonala, amin hazaszólhat ha kocsmázni megy munka után.

Mert feri károly (pontosabban a sorozat írói, gondolom a horváth ádám, meg talán mások, nézzen utána a vak forgalmista) tényleg nem biztos benne, hogy be tud szállni az internetbe, mert lehet hogy az internet már tele van, és nem fér be, vagy csak nem engedik be akik már, esetleg az internet túl nagy, és mégsem fér be a lakótelepi lakásba, akkor se, ha a kempingszékeket összecsukva beteszik az ajtó mögé.
(És lássuk be, az elmúlt húsz évben sokat fejlődött a technika, én is lakótelepi lakásban lakok, és simán befér az internet, sőt a wi-fi is, pedig emlékszem, az régen tényleg marha nagy volt, és ilyen lift nélküli házban alig bírtuk felcipelni a heti adagot.)

De ezek a régi idők voltak (bár nem daliásak),ma már csodákra képes a technika, az internet például teljesen megduplázhatja az embert. Még mindig fent van a StreetView-n, ahogy Petrával állunk egy londoni utcasarkon, és ha virtuálisan megyünk néhány saroknyit, láthatóan ott is állunk. A következő lépés lehetne a halhatatlanság, vagy az időutazás lehetőleg tegnap még,én megvárom, addig már ráérek, vettem egy csomó tartós tejet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése