Punnyadok a fotelban,
privát csigaház párnával, kint napsütéses eső, de már nem nyílnak a völgyben a
kerti virágok. Orosz ska-punkot hallgatok, tegnap volt ilyesmi a Para-Kovács
műsorában, és tele van vele a TeCső. Határozott zene, félúton a forradalom és
az alkoholmérgezés között, a harmadik után már komolyan kedvem támad tankokkal
lerohanni Ukrajnát, völgyvidéken (ahol ugye nem nyílnak...) és hegygerincen át.
Ebből a zenéből és
Viktor Pelevin könyveiből nagyjából összerakható az az Oroszország, melyről
Vlagyimir Vlagyimirovics kis sajtósai nem akarnak beszélni, sötét és mocskos
hely, viszont izgalmas. Piszkos Fred biztos jól ellenne benne, de nekem csak
egzotikum, mint a mondjuk a csilis banán vagy a klasszikusok popritmusban. Már
eleve nem hangzik jól, megtapasztalni meg innentől nincs kedvem. De ennyit az
oroszokról.
Ma nem volt túlóra,
illetve csak itthon, kutyaszőrt porszívóztam, szobanövényt ültettem át és még
ebédet is készítettem magamnak, már ha délután fél négykor az még ebédnek
számít. Szerintem nem, de van rá elnevezésem: ha ugyanis angolul létezik a
brunch (breakfast + lunch), akkor ez a lunner (lunch + dinner), a délután
fogyasztott babfőzelék, tojásos nokedli vagy sztroganov karalábé, bár ez
utóbbiról nem tudom milyen lehet, de sejtem.
Ma lényegében purit
csináltam, indiai lepényeket (azért lényegében, mert egy igazi indiai szakács a
Gangeszbe ölné magát, ha ezeket az amorf izéket kellene puri néven feltálalnia)
currys joghurttal meg sok nyers zöldséggel, ez tűnt a legegyszerűbbnek, ha már
unom a vajas kenyeret, ami eredetileg az ebéd, illetve a lunner lett volna, sok
nyers zöldséggel.
Az a szörnyű helyzet,
hogy mióta muszáj, már nem is szeretek főzni, inkább hiszek a készétel
reklámoknak és a Family Frost zölborsó-dílereinek, a fagyasztott pont olyan jó
mint a friss, sőt jobb, különösen mert nem kell borsót kapálni egy adag főzelék
miatt. Egyáltalán, minek kell a mezőgazdaság, mikor a sarki zöldségesnél
mindent meg lehet venni?
A főzés az szerintem a
tévészakácsok nemzetközi összeesküvésének találmánya, rendes ember nem főz, csak
kiolvaszt, melegít, felbont, de semmiképp sem grillez, mert az már határozottan
főzésnek számít, bár sütés.
A főzésről való
leszokást egyébként óvatosan kell kezdeni, ügyelve a fokozatosságra. Nem baj ha
eleinte be-becsszik egy rántotta vagy tükörtojás, a kenyérpirítót sem kell
rögtön a szekrény mélyére süllyeszteni, de az igazán főzésmentes háztartás már
csak mikrosütőt és vízforralót használ, persze fontos, hogy a mikró ne legyen
grillezős, mert lásd fentebb.
Tapasztalatok szerint
egy ember tökéletesen megél tejeskávé, vajaskenyér és alma fogyasztásával, ezeket
aztán lehet kombinálni is, mint például almás kávé tejeskenyér és vaj, vagy
vajas alma kávés kenyérrel. Az almát persze nehéz a kenyérre kenni, és még
nehezebben oldódik a kávéban, de csak gyakorlás kérdése az egész.
És ha valakinek ez
mégis túl egyhangú vegyen szendvicset, babfőzelék-konzervet és vietnami instant
tésztát, a felülmúlhatatlan üveges lecsóról (30% paprikával!) már nem is
beszélve. Vagy álljon át az intravénás táplálásra, elvégre Darth Vader is így ebédel,
és hogy leigázza a galaxist! (Mondjuk a széles és mély aknákat kerüljük
leigázás közben, abból baj nem lehet, pláne ha a Pufin lekvár ad nekünk erőt,
és mindent lebíró akaratot.)
És igen, a lekvár. Szóba
jöhet a szekrényben/kamrában talált gyümölcsbefőttek és lekvárok tévénézés
közbeni fogyasztása, de lényeges hogy természetesen ne főzzünk be ilyesmit,
kompótot és lekvárt az ember egyébként nem is vesz, hanem úgy kap, esetleg lesz
neki, meghatározatlan módon, mint a gemkapocs, golyóstoll vagy régebben a
flopilemez.
Viszont ha már
mindenáron főzni akarunk, főzzünk metamfetamint, annak mindig jó ára van a
piacon, és rengeteg babfőzelék-konzervet tudunk betárazni a bevételből, ami
nemcsak a nemfőzés, de atomtámadás, meteor-becsapódás és agorafóbia esetén is
jól jön.
És ha már teljesen leálltunk a főzéssel, rengeteg időnk
marad arra, hogy orosz ska-punkot hallgassunk és elmélázva tanulmányozzuk
Ukrajna hegy- és vízrajzi térképét. Eperlekvárt nassolva, mint én most.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése