2016. szeptember 11., vasárnap

A lovakat lelövik, ugye?

A nemzethy vhágtha nevű intézményesített belvárosi állatkínzást  persze idén is megrendezik, pedig szerintem annak kellene megpatkolva (nem szimbolikusan, konkrétan) a Hősök tere körül szaladgálnia, aki kitalálta. Jó, tudjuk ez geszti péter volt, aki sok vacak reklám után megörvendeztette a népet ezzel a remek ideával, és ezen még Mézga Aladár sem tud enyhíteni. Tényleg nincs sehol egy lóversenypálya, ahol ezt normálisan is meg lehetne csinálni, nem mellesleg úgy, hogy napokkal előtte ne zárják le az egész környéket? Az ascoti derbit sem a Trafalgar téren rendezik, talán nem puszta feledékenységből, és úgy tudom mégis elég népszerű, sőt elég híres is, pedig az a lóversenypálya meglehetősen távol esik London belvárosától.

Persze lehet, hogy a lovak mégis élvezik a fűrészporos (vagy milyen) betonon rohangálást, feltéve hogy rendes keresztény, népben-nemzetben gondolkodó lovakról van szó, róluk már azt is tudjuk, mire szavaznak majd másodikán. Az ilyen ló nyilván ritka, de erősen szűrik is őket, csak pedigrés állatok kerülhetnek be, az arab telivéreket idén is kizárják, érthető okokból.

De a nemzethy vhághtával más szempontból is vannak gondok. Először is röhejes. Műhuszárnak öltözött lóversenyzők versenyeznek, de tényleg olyan cuccokban, hogy egy félvak és szétkokainozott jelmeztervező is sírva áll be inkább birodalmi rohamosztagosnak, csak ezt ne kelljen a szakmája nevében elviselnie, különös tekintettel a női huszárokra, akik már egy amatőr, falusi operettben is szánalmasak lennének a művház színpadán.
Meg van ez a celeb-futam, ahol stólbuci-jellegű hírességek vívnak vérre menő küzdelmet valahol a kínos és a vállalhatatlan közti szürke zónában, nem is beszélve az egyéb országok (ezeket a magyar kommentátorok „külföldi országok” néven emlegetik, mintha lenne olyan ország ami hozzánk képest nem külföld) versenyzőiről, ahol egész meglepő szerelésű fazonok nyernek, akik közben ki sem lógnak a környezetből.

444.hu

Vagyis az egész egy rém giccses, sosemvolt hagyományokra építő, és alapjaiban nevetséges marhaság, bár a maga módján remekül beleillik a fideszkádéenpé nacionál-operettvilágába (miközben az elitjük azért inkább a reálhozamok világában él), a de ettől még nem lesz fogyasztható. Ez itt a nemzeti konzultáció, a redbull errész, a Magyarország halszagú vagy a népszavazás csak lovakkal, vagyis pont arra jó, megint egy kicsit ne a pártközeli oligarcha elvtársakkal foglalkozzunk. De most képzeljük el Darth Vadert hellokittys páncélban. Röhögnénk rajta, de csak amíg a távolból el nem kezdené szorongatni a torkunkat, vagyis hiába rózsaszín a pali, attól ő még Darth Vader, hiába vágtázik a nemzet (már ha ez érdekel még valakit egyáltalán, én mondjuk még nem találkoztam olyannal, akit igen), ettől a legtöbben még nem érzik jobban magukat.

Az egész ebből a szempontból is olyan mint az operett, igazából mindenki tudja, hogy a háttér csak festve van, az indokolatlanul huszárnak öltözött gróf meg egy középszerű ripacs, de a nézők erre fizettek be, úgyhogy nézik türelmesen, tapsolnak is ha kell, de ha a részeg bonviván lehányja az első sort, akkor megdobálják kéznél lévő tárgyakkal, esetleg meg is verik. A nemzethy vhágthának meg kissé már hányásszaga van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése