2016. szeptember 10., szombat

Vissza a jövőből

Van nekünk ez a csodálatos kormányunk, amely erőt és fáradtságot nem kímélve menetel a múlt, valamint a személyes gazdagság felé. A szélerőműveket nemhogy támogatnák, mint minden normális országban, de egyenesen betiltják, miközben a keresztényüldözésen agyalnak, amihez nem sok közük van, leszámítva hogy néhány hazai keresztény felekezetet maguk is üldöznek. Az oktatásban visszahozzák a hetvenes éveket (bár az orbánviktoros törikönyvet elnézve felkészül az ötvenes évek), horthysta fazonoknak állítanak szobrokat, de eredeti tőkefelhalmozásuk már inkább tizenkilencedik századi, a kiépülő hűbéri  rendszer meg annál is messzebbre visz vissza, szédítő sebességgel. A lépcső elromlott, kérjük használják a liftet.

A királylány arab olajminiszterekkel tárgyal turistaként is, az apja meg annyit tud az internetről hogy az valami fészbuk, és meg kellene adóztatni, ha már betiltani nem lehet.
És ez az egyik legdöbbenetesebb, ez a totális digitális analfabetizmus. Emlékszem a képre, ahogy a felcsúti valami árvíz (belvíz, külvíz, hó, tornádó, marslakó-invázió gadnóz) alkalmából eligazítást (!) tart mindenféle zsírszalonna kinézetű tábornokoknak, akik kis spirálfüzetekbe jegyzetelnek golyóstollal, senkinél nincs egy netbook vagy tablet, vagy valami amivel jegyzetelhet is, meg közben információkeresésre is jó lenne. Persze ezek a vágósúlyba került sokcsillagos alakok, zsenge ifjúként jó eséllyel még a boldogtalan emlékű Szovjetunióban végeztek a Makszim Bebaszov Akadémián harcászat-alkoholizmus szakon, nekik a számítógép azóta is egy szekrény méretű izé, amiből lyukas papírszalagok jönnek ki, és néha kigyullad. Nyilván van egy csomó NATO-kompatibilis tiszt is, csak ők nem passzolnak a pártvezér és kancellár stílusához és technofóbiájához.

Így aztán a kormányzat is tele van olyan emberekkel, akiknek a pálinka, a kalbász meg főd az igazi dolog, az ilyen bitek vagy bájtok meg szemüveges veszteseknek valók, azok egy nyavalyás közbeszerzést sem tudnak nyerni. Vagy a baranyai főfideszes (valami borász, de a fene fog utánanézni), aki sokadszorra sem értette meg, hogy amit a fészbukra posztol azt bárki láthatja, nem csak a saját emberei, így aztán este beborozva hülye/rasszista szövegekkel emberkedik, másnap meg zavartan magyarázza, hogy meghekkelték az oldalát, bár itt már az is csoda, hogy a „hekkel” szót nem a „rántott halat eszik a Balatonon” értelemben használja.

És nekünk ezekkel a fazonokkal kellene a digitális jövőbe menni (nem mellesleg a digitális jelenből), e helyett meg az 1944 előtti állapotokat állították vissza a Kossuth téren, ha már a fejükben visszaállt korábban, úgyhogy elképzelhető hogy felhőalapú alkalmazások helyett visszajön a tranzisztoros rádió mint újdonság, és 2029 táján elindulhat a televízió kísérleti adása és visszatér Kudlik Júlia. A felcsútiék végre újra a felhőtlen gyerekkorukban érezhetik magukat, a visszareformált oktatásból kijövőknek meg pont jó lesz.


Aztán közben csak kitalálják, hol lehet a nagy piros gomb, amivel lekapcsolhatják az internetet, hisz szerintük valahol nyilván lennie kell...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése