2016. szeptember 23., péntek

Allokál patrióta poszt

Egyre több olyan cikkel találkozom a mindenfelé szerte, melyek egy-egy város, vagy városrész kevéssé ismert majdnem nevezetességeit veszik számba. Én nem veszem a számba az ilyesmiket, de itt nálunk is akad néhány látnivaló felénk is.

Itt van például a világ egyik legindokolatlanabb városi bicikli rendszere, aminek ha jól tévedek három állomása van összesen, így ha valaki mondjuk a Honvéd utca felénk eső végén lakik és pont a Kossuth téren akad dolga, akkor ideális választás a kölcsönözhető bringa, minden egyéb esetben értelmetlen. Ha például én megyek  könyvtárba, öt perc séta a dokkolóállomásig, öt perc tekerés, és öt  perc séta a tértől a könyvtárig, de tizenöt perc alatt simán elsétálok a könyvtárig ingyen, némi kipufogógáz-belélegzés árán. (Egyébként régi ötletem, hogy a Kaposvár-Dombóvár vasútvonalra kellene egy huszon-akárhány kilométeres személyvonat, itt felszállok a végén, előremegyek az első kocsiba és leszállok Dombóváron, nagyon egészséges, a vonat nem fogyaszt áramot, igazából mozdony sem kell, az utasok meg mondjuk kaphatnak kedvezményt.)

mnnsz.hu

Egyébként soha eddig nem láttam még élő embert ilyen közösségi biciklin tekerni (bár van menő elektromos roller is), de ha arra járok mindig hiányzik egy-két darab. Szóval vagy használják, vagy az önkormányzatnál ki van adva néhány irodai rágcsálónak, hogy adott ütemterv szerin kell pedálozniuk, ez esetben nem csak átvitt értelemben.

Aztán nálunk vannak talán a legszörnyűbb, ebből az évezredből való köztéri szobrok. Élethűnek szánt, az utcaképbe erőltetett bronz giccsek, nálunk az egész belvárost megszórták vele. Persze erős a verseny mondjuk a pesti V. kerülettel (blikket áruló rikkancs, hogy mást ne mondjak), Pécsen egy ilyet öntött le liszttel egy felháborodott  konkurens szobrász, nálunk meg vidáman fotózzák  turisták a szamárkordén ülő Rippl-Rónait, sőt felülnek szamár hátára is, ami ettől már  csillog, a fara meg fakó. (Mellékszál, de hogy kerülnek ide turisták? A Balatont keresték csak eltévedtek?)

hu.wikipedia.org

irodalom.lapunk.hu

A második képen egyébként szintén Rippl-Rónai József (a festő,és nem szoba-) látható, nem messze a szamarastól, Ady Bandi társaságában, amiben csak az a vicces, hogy ezektől nem mesze (két perc sétára) van egy harmadik szobra is, amint nagyon művészien üldögél egy szökőkút közepén, az egy régebbi korszakból van, é egy fokkal kevésbé giccses.
És határozottan úgy tűnik, nálunk is a hülye szobrok, az indokolatlan szökőkutak meg a mérhetetlen mennyiségű térkő jelentette a belváros felújítását, növényeknek csak edényekben jutott hely, kutyáknak meg bronzba öntve, mert  nincs az a hülye eb, aki szívesen sétál egy nyáron túlmelegedő, amúgy szeles kősivatagban. Így már ki sem kellett tiltani őket. Ügyes.

És ha már kősivatag, igazi látványosság az összenőtt lakótelepek sora, a belváros szélétől a város széléig, szerintem legalább a fél város itt lakik (én is), és nem is a legélhetetlenebb környék. Elég reménytelen betonsivatag volt gyerekkoromban, de azóta megnőttek a fák (ó, azok a lakótelepi fuck - írnám ha lapos lenne a humorom, de nem az, csak épp nincs),valahogy színesebbek lettek a házak és sokkal kisebbek a kutyák, de persze nem nálam.
Egy ideig pont erre laktunk, az egykori betonjátszótérhez még volt szerencsém (és horzsolásaim), azóta nincs meg, pedig a szürke beton és a sok por a homokozóból segített elhitetni, hogy én vagyok Luke Skywalker, pedig akkor még meg sem épült a teszkó feliratú csillagromboló a szomszédban.

74nullanulla.hu

Most kevésbé Tatuin-szerű, viszont még mindig csak a szökőkút-térkő kettősben tudtak gondolkodni, de legalább a növényzetet nem betonozták le, mint a kíniak a Nagy Falat, csak mert úgy egyszerűbb.

Van saját, névadó folyónk, a Kapos (vár amúgy nincs, ennyi marad), ami kettészeli a várost (ami nem mellesleg hét dombra épült, mint Róma, esetünkben a világbirodalom kiépülése még mindig várat magára), pont mint Budapestet a Duna vagy Londont a Temze, csak kisebb a lépték. Sokkal kisebb.

Kapos
kapos.hu

Énnek ellenére néha ki szokott önteni, ami egy folyónak nevezett pataktól szép teljesítmény. (Bár komoly játékos ám, a Sió csatornába ömlik, az a Dunába, az meg a Fekete-tengerbe, de  onnan még egyetlen papírhajós üzenetemre sem válaszoltak, pedig vagy harminc éve elküldtem már  őket. Most akkor vagy nem folyik ezekbe bele, vagy tényleg kurva messze van a Fekete-tenger, ahol esetleg nem értenek magyarul. Vagy a pártállami Népszabadság papírja nem is olyan ellenálló, pedig már az MSZMP XIII. kongresszusa is előírta neki.)

youtube.com

És ami a legjobb, van saját népszavazásra buzdító plakátunk, valami védjük meg Kaposvárt felirattal, képem nincs róla, lusta voltam lefotózni, de mivel a kék meg a sárga a  város színei, már várható volt a megjelenésük. Egyébként nincs rajta semmi látnivaló, címer és szlogen kék alapon, azt annyi. Pedig csinálhatták volna térkőből is, ha  már arra izgul minden helyi politikus, pártoktól és településektől függetlenül, lelkesen és egyöntetűen.
Aztán találtam képet, igazán csalódást keltő, ettől nem megy fel a vérnyomásom, nem kezdek sosem látott emberektől félni és/vagy őket gyűlölni, nem akarok faszt rajzolni a szavazólapra. Faszt se.


Ez a plakát mind vizuális eredetiségében, mind a komplex üzenet bravúrosan érthető megfogalmazásában verhetetlen. Valamit írhattak volna még a szabad pálinkafőzésről is, de nek keressünk a kánkán is csocsót, vagy ahogy mondják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése