2016. szeptember 24., szombat

Befejezetlen mondatok

Olvastam ma egy közepes cikket arról, hogy beköszöntött az "igazságon túli" politika korszaka, amikor egy politikusnak már nem ciki hazudnia, ha lelepleződik olajozottan hazudik tovább, és egyáltalán nem érdekli már a valóság, mint ahogy potenciális választóit sem, ők is csak a saját kis világukban akarnak élni. Trump meg a brexit a példa, meg persze szíjjártópéter, aki úgy lett külügyminiszer, hogy bár alkalmatlan, de sokévnyi rendületlen seggnyalás nálunk kormányzati pozíciót ér, meg gazdag családot, hogy hitelezzen a gyereknek egy 160 milliós házra. 

Pedig szerintem nem történt semmi különös, csak ami a mediatizált tömegdemokrácia logikájából eleve következik, azaz a politika felett is átvette az uralmat a marketing, mindegy mi van, a lényeg az, mit üzenünk, nem pártot, programot vagy kólát adunk el, hanem életérzést, momentán nálunk a félelem érzését, most 20%-al több gyűlölettel, az akció csak másodikáig tart!

Aki meglepődik azon, hogy a politikusok rezzenéstelen arccal hazudnak egyre nagyobbakat, az meg fog lepődni a reklámokon is. A híres vízilabdás fickó is régóta mondogatja a tévében, hogy valami emésztésjavító szer milyen jó, illetve inkább csak hümmög a felesége mellett, és hát nehezen képzelhető el, hogy valaki ilyen ócska belekkel nyert három olimpiát, persze nem kizárt, hogy néha belefosott a medencébe, legfeljebb azt kivágták a víz alatti felvételekből.

Meg vannak azok az autószerelő kinézetű fickók a Sparnál, akik vigyorogva végigtapogatnak minden zsemlét, almát meg állattetem-darabot, de ha az összes beszállítót személyesen ellenőrzik, meg az összes boltot, akkor ebben az évtizedben már biztos nem mehetnek szabadságra, és amikor a harmincötödik gazdánál áll valamelyikük bokáig a disznószarban vagy huszonhetedik napja kel folyamatosan hajnali kettőkor hogy a morcosan másnapos pékeket csesztesse, már nyilván nem vigyorog, csak akkor már nincs ott a kamera.

És a divatosan borostás fickók is üdvözült képpel hasítanak az új koreai autójukban egy teljesen kihalt metropolisz közepén(!) a töküres autópályán, de akkor már nem látjuk őket, mikor a Kerepesi út kátyúiban araszolnak a hétfő reggeli csúcsforgalomban karikás szemekkel, teli szájjal kurvaanyázva, és aznap a negyedik gyanús fickó mossa le a nyilvánvalóan egyre mocskosabb szélvédőjüket. És megfogadják, hogy nem vesznek több Fedél Nélkült.

Amivel csak azt akarom mondani, hogy a reklámok nem is a valóságot mutatják. Plusz nincs Mikulás, húsvéti nyúl viszont van, mármint húsvétkor is van számos nyúl, csak nem tojnak tojást, amit meg igen, azt nem főzzük meg és nem festjük pirosra. 
Ettől persze a reklámok még nem hazudnak, csak nem bontják ki a valóság minden aspektusát, mint ahogy a jedi-lovagokat sem látjuk soha vécére menni, pedig nyilván szoktak, de a rendező megkímél minket mondjuk Obi-van Kenobi hasmenésétől. A politikusok is így vannak ezzel, csak azt mondják el, azt nagyítják fel, ami érdekükben áll, az izzadós, kurvázós, bazmegelős részek meg valahogy kimaradnak a műsorból, kivéve a gyurcsánynál, de ő erről lett híres és sikertelen.

Tehát mikor kövérlászló arról delirál, hogy muszlim terroristák tízmilliói özönlik el Európát (ami ettől megszűnik létezni, nyilván elönti a tenger vagy pont ide csapódik egy meteorit), akkor értelmesen besszél ő, csak már nem halljuk a mondat második felét: "..., de hogy ez mekkora baromság bazmeg!" Mert így már lenne értelme, mint ahogy annak is, hogy "Megvédjük a nyugdíjakat (a többi tolvajtól)" vagy hogy "Üzenjünk Brüsszelnek (a dajcstominak elfogyott a füve, adjatok még neki, addig sem  nyilatkozik!)" esetleg hogy "Tudta? (ezt a plakátot is egy haverom számlázza ki háromszoros áron, nekem is ebből lesz új autóm.")

Ebben a megvilágításban már egész máshogy hangzik az igazságon túli politika fogalma is,  Csak be kell fejezni a félbehagyott mondatokat, és máris közelebb jutunk a valósághoz, mondhatni kontextusba kell helyezni a szövegeket és már nem is látjuk választott vezetőinket (valamint  Nyuszi rokonait, barátait és üzletfeleit) sötét ám mohó gazembereknek, mint egyébként rendszeresen.
Nem hazugság van itt, csak szelektált igazság, kár hogy e kettőt ma már közelről sem lehet megkülönböztetni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése