2016. szeptember 29., csütörtök

Határ V. Adász

Hiába tiltakozott egy kaposvári nő, hogy nyolc hónapos terhes, berendelték egyhatárvadász-toborzásra, azzal fenyegetve, hogy különben közmunkát sem kaphat. Most mondhatnám, hogy ezeknek tényleg elment az összes maradék eszük („ezek” alatt értve a fideszkádéenpé teljes személyzetét, a felcsútitól az összevont szemöldökű falusi párttitkárig), de ez már évekkel ezelőtt megtörtént, sőt jó ideje az sem kérdés már, hogy van-e ennél lejjebb, mert van, mindig van, a pokol feneketlen, mint azt különféle misztikus szerzőktől tudhatjuk.

Eleve mi ez a határvadász baromság? A határ szerintem megvan, bizonyos szakaszokon még jól is látszik, pontosan hol, csak a szögesdrótot kell figyelni, és rögtön rátalálhatunk. (Valaminek a határára biztosan, a szögesdrót mindig határt jelez, legfeljebb nem az országét, hanem mondjuk a helyi fatelepét, de vadászni arra is lehet, ha már muszáj.)
A határ nem szarvasgomba, nem kell kutyával vagy disznóval vadászni (esetleg mindkettővel, mint a németek – lásd: schweinehund), sőt el sem szalad (mondjuk a gomba sem), ellopni meg kifejezetten nehéz, és ha valaki mégis megpróbálja, azt nem a határmenti kiserdőben kell keresni, hanem a térképészeti intézetben.

Arról lehet szó, hogy a határvadászok igazából a  határon akarnak vadászni, és gyanús, hogy nem vaddisznóra vagy fácánra, hanem emberekre, ebben a kontextusban viszont foglalatosságuk elnevezése kifejezetten rosszul hangzik. A ’határőr’ is egy létező szó, az miért nem volt jó, mondjuk az ’önkéntes’ előtaggal kiegészítve, a félreértések elkerülése végett. (Nyilván mert nem elég harcias, márpedig a pártvezér és kancellár csak a folyamatos harcban érzi jól magát, ennek fényében még relatív szerencse, hogy nem a ’határmenti halálosztagok’ elnevezést találta elég harciasnak a párt központi bizottsága, bár néhány szavazatra ez is számíthatott volna.)

Nem tudom, mennyien tolonganak azért, hogy amatőr határvadászok lehessenek (hogy szükség nincs rájuk, illetve csak a mesterséges hisztéria fenntartásához, az nyilvánvaló), talán nem is érdekel, így is elég lesújtó a véleményem az ország lakosainak mentális állapotáról, ha így megkajálják a kormányzati ostobaságokat. De talán nincsenek sokan, ha már a közmunkásokat és munkanélkülieket is kötelezően vezénylik ki a toborzásokra, az viszont rémes, hogy még ezt a príma önkényuralmi gesztust is elcseszik, mikor a hetvenes évek járási tanácsi előadóinak színvonalán automatizálják a dolgot. Behívnak mindenkit, akit Margitka rágépelt a listára egyszer, azt’ annyi, nem baj ha terhes, vak vagy félkezű. („Nekem kérem csak egy kezem van! – Azt bárki mondhatja, hozzon orvosi igazolást!”)
Az ilyen bakik nevetségessé teszik az egész vadászosdit (vadászkodást?), plusz leleplezik a rendszer eredendő embertelenségét, márpedig pártunk és kormányunk szeretne nagyon kereszténynek látszani (a nemzetinek csúfolt törzsi gondolkodásuk miatt ez mondjuk eleve nehéz), és semmit sem utál jobban, mint ha kiröhögik.


A nyolcadik hónapban járó kismama toborzásra rendelése persze lehet nagyon is végiggondolt lépés, amennyiben arra gondolnak a szervezők, hogy a hazaszeretetre nevelést nem lehet elég korán kezdeni, a patriotizmust az anyatejjel, sőt már a köldökzsinóron keresztül kell a gyerekeknek magukba szívniuk (ennek megfelelően további várandósok vegzálása várható, úgy bürokratikus, mint hazafias alapon). A szolgalelkűséggel együtt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése