2016. december 24., szombat

Éffor-dúló

Jeles nap a mai kétségtelenül, mert ma van Lemmy születésnapja, de más miatt is érdemes megemlékezni róla, hiszen:

- 19 éve halt meg Toshiro Mifune japán színész és filmes ikon, aki a legjobban tudott szamurájosan torokból kiabálni és közben eszelősen nézni.
- 137 éve Edison bemutatta az első izzólámpát, de a pesti utcákon ekkor még gázvilágítás volt, amit szintén e napon vezettek be, 160 évvel ezelőtt.
- 145 éve mutatták be az Aidát, amiben az egyiptomi rabszolgák szépen énekelnek.
- 179 éve Münchenben megszületett Ezsébet Amália Eugénia későbbi császárné, aki „Sisi“ néven lett közgiccs és a Romy Schneider hasonmás-verseny megosztott bronzérmese.

- És a vonatkozó mítikus történet szerint kétezer-egynéhány évvel  ezelőtt érkezett egy betlehemi istállóba három gyanús migráns, akik bizonyíthatóan nemesfémet és drogot csempésztek. (Az istálló feltehetően fedett droglabor volt, ahol a „mirha“ fantázianevű metamfetamint készítették tömjénből.) Persze lehet hogy az másnap volt, a források bizonytalanok.

cherrybombed.com

És persze holnap is ünnep lesz, konkrétan Sir Isaac Newton, Feszty „Körkép“ Árpád, Sissy Spacek (nem az a Sisi!), Annie Lennox, Humphrey Bogart, Michael Curtiz (nekünk Kertész Mihály),Váci Mihály, Domján Edit és Klapka György, valamint a „Csendes éj" című stílenaht születésnapja.
Holnapután meg  Mao Ce-tungé, aki aztán tényleg nagy hatással volt a világra, sajnos.

1 megjegyzés: