2016. december 26., hétfő

Sírfairat

Jártam ma a temetőben (pontosabban egy temetőben, de gondolom a többiben is ez az ábra), ahol megdöbbentően sok karácsonyfát láttam a sírokon. Voltak már tavaly is, de most tényleg nagyon szembetűnőek, én meg nem tudom mit gondoljak róluk, de asszem inkább nem tetszik.
Egyfelől a karácsony mégis csak a születés (pogány eredetiben az újjászületés) ünnepe, amit temmetőben csak az egészen elszánt panteisták ünnepelhetnek, dicsőítve a földanyát, amiért a porladó csontokból szépen nyírott bukszusok nőnek, de a többiek temetőbe legfeljebb szezonális hangulatú koszorúkat visznek, miként kereszteket, azaz római kivégzőeszközöket sem állítunk karácsonykor, kivéve ha már az egészen hülye Rosszabbik párthoz züllött a világnézetünk.

Önmagában persze nincs sok baj a sírokra applikált karácsonyfákkal, legfeljebb hogy nem illenek oda és meglehetősen idétlenek a szél kócolta díszeikkel, egy kiadós eső után pedig úgy nézhetnek ki mint valami részeg bálkirálynő, aki az imént esett pofára a főbejárat előtti pocsolyába.
Viszont láttam olyan fát is egy különösen puccos síron, ami alatt ajándékok, avagy ajándéknak látszó dobozok is voltak. Nem tudom, volt-e bennük valami, de el bírom képzelni hogy igen, mert a fán határozottan igazi szaloncukrok és nem olcsó üvegdíszek lógtak, de azért remélem hogy a Mitsubishi Pajerót nem temették a bácsi mellé, hisz azt a hagyományok értelmében előbb le kellett volna nyilazni, esetleg viking módra a tengeren felgyújtani.

A tendencia viszont aggasztó: mi lesz ha jövőre megjelennek a zenélős-seggrázós, teleshopos mikulások is a sírokon, mozgásérzékelővel, hogy garantáltan infarktusközeli állapotba hozzák az arra járókat (mint a rossz viccben, visszafelé legalább már nem kell buszjegy), meg nagy gőzölgő lábasok halászlével. Elhunyt szeretteiket elengedni nem tudók egy idő után már ott is főzik meg, a sírra meg tesznek egy esőálló tévét , ahol örökmécses jelleggel megy végtelenítve a Reszkesetek  betörők, mert ha huszonöt éve nem volt karácsony nélküle, akkor  a túlvilágon is Joe Pesci pofára esése kell hogy jelezze az ünnep beköszöntét.

nem olyan, nem ott

Én minden esetre csak egy mécsest gyújtottam, szerintem az pont elég, egy seggrázós mikulást pedig itthon is nekifutásból hajítanék ki az ablakon, ez esetben a környezetszennyezésel sem törődve.

Frissítés: Na, ehhez képest minden zenélő karácsonyfa szerény és visszafogott, sőt szegényes, ebben a szerb faluban egyes kripták nagyobbak (és kommfortosabbak!!!) mint a kevésbé szerencsések lakóházai. Viszlát spiritualitás, helló kivagyiság!

2 megjegyzés:

  1. Azert arra lennek kivancsi, hogy amig eltek az emberek akik most a sirokban nyugszanak - addig is megkaptak mindenfele jot????? Vagy csak a hozzatartozok lelkiismeret csillapitasara szolgalnak ezek az elkepesztoen giccses dolgok? ko
    Komolyan az eszem megall.... mint a faraoknal, vikingeknel stb. odapakolni mindent.... mondjuk a sotetebb boru magyarok kozt is akadnak, akik luxus lakast csinalnak a sirbol.... szerintem szanalmas.

    VálaszTörlés
  2. Hát igen, a koszorú a mécses ésatöbbi szimbólumok, nem a halottaknak kellenek, hanem nekünk, adnánk valamit nekik ilyenkor, de ez leginkább csak az emlékezés lehet, a sirrí tett dolgok ennek a külső megjelenítései.
    Viszont minél inkább a lelki szegények táborát erősíti valaki, annál fontosabbak neki ezek a külsődleges dolgok, annál konkrétabban gondolja valódi ajándéknak és nem szimbolikus gesztusnak. Ilyenkor jön a négyszáz szál vörös rózsa, a világítótorony-méretű mécses meg a karácsoynfa prémium szaloncukorral, ami persze nem szánékoltan kifelé is mutatja a belső semmit, pedig épp az odaadást szeretnék demonstrálni vele, pénz nem számít alapon.

    És épp ezért mondom hogy sok bajom végül is nincs vele, csak feleslegesnek tartom, de lehet hogy ebből is hagyomány lesz, persze nem nekem, csinálják, amíg a kutyát le nem lövik, hogy a halott mellé temessék, tőlem mehet ez a marhaság is.

    VálaszTörlés