2016. december 18., vasárnap

Pásztorok, pásztorok, űrszörnyek

Láttam ma egy képet egy „hipszter“ betlehemről (ez persze eleve marhaság, a hipszterek egy kulturális / ellenkulturális mozgalom tagjai voltak valamikor az 1950-es és 60-as évek Amerikájában, már ha mond még valakinek valamit az a név, hogy Jack Kerouac; most meg a hipszter az valami külsődleges divat, hülye szakáll, SZTK-zemüveg, rozéfröccs), ahol az volt a kérdés, hogy ez nem blaszfémia-e?

index.hu

Hát tudja a fene, gondolom nem, Isten bármely teológiai megközelítés szerint sem lehet sértődős, az valahogy nem méltó a Temetőhöz, aki mindenható is egyben, vagyis per definitionem neki van a legjobb humora (neki kell hogy legyen, már ha a bevett neoplatonista módon azt gondoljuk, hogy minden dolgok eredeti forrása az isteni lényeg) vagyis ami a bigottanak istenkáromlás, az számára csak humor, legfeljebb nem túl szellemes.
Egy sértődős isten amúgy meg sem érdemli hogy. (Már ha túlugrunk azon, hogy a sértődés eredete is ő kell hogy legyen.)

Nade. Próbáltam keresni más fura betlehemeket is, némi sikerrel, nekem a dínós-darthvéderes tetezsik a legjobban, ahol a szent család két Star Trek-szereplőből és aznosíthatatlan mutánsból áll. A három királyok ugyanakkor jól megjelenítik a szentháromság tagjainak egylényegűségét is, amennyiben mindhárman Darth Vader, ami a teológiai konnotációkon túl jelzi a kisded számára, hogy az élet nem habostorta, avagy minek ellenségek ha az embernek ilyen barátai vannak. Abba már bele sem merünk gondolni, mit hoztak, mi lehet a sötét oldalon egyenértékű az arannyal meg a tömjénnel, illetve legalább a sithek tudják-e, mi a fene az a mirha?

szubkultur.blog.hu

És a legjobb, hogy a betlehemekben csak nálunk van ilyen kevés szereplő, máshol jóval nagyobb a casting, a spanyoloknál állandó figura például a caganer, a kakáló, aki - míg a többiek a megváltó eljövetelét ünneplik - épp szarik, nem az egészre, csak egyszerűen ő idáig bírta, így meg lehet belőle valami szimbólum, ahogy épp termékennyé teszi a földet, És ez annyira fontos, hogy házijellegű betlehemekbe való kakálókat gyakorlatilag minden híres ember fazonjában árulnak, a pápától az angol királynőig, ami egy szép és demokratikus gesztus abban a Spanyolországban, ami egyébként teljesen értelmetlenül királyság. És az alant látható kép egyúttal szép példájaa annak is, hogy lesz üzlet a népi vallásossából, csak épp a flureszkáló feszületekkel meg a 3D-s szentképekkel ellentétben ebben legalább humor van.

barcelonayellow.com

Mondhatni a laza spanyolok tojnak a blaszfémiára is.

borsonline.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése