2016. december 9., péntek

Űrös dolgok

Az új kedvenc néznivalóm a TeCSő nevű videómegosztón az a live stream, ahol a Nemzetközi Űrállomásra szerelt kamera képén lehet nézni, hogy fest alattuk a föld, avagy hogy festünk fentről nézve, pontosabban hogy festenek nagyon fentről a felhők, amiktől mi itt lent épp nem látjuk a napot Meg néha lehet látni mást is, ma például fél óráig bámultam két kesztyűs kezet, ahogy valami szerkezetekkel babrál, bár azt még nem tudom hogy ilyen űrsétás-szerelős műsor milyen rendszerességgel van, vagyis csak szerencsém volt-e, vagy simán ez volt a napi rendes szkafander-sétáltatás, esetleg valaki kivitte a szemetet és szotyit öntött a madáretetőbe, mint rendesen.

Mindenesetre gyerekkorom óta lenyűgöz, hogy vannak emberek, akik felmennek űrállomásokra, ahol szűk hely és büdös van, tisztított pisiből van az ivóvíz, súlytalanságban kell böfögni és már középtávon is jön a csontritkulás meg a szűretlen kozmikus sugárzás, de ők ezt élvezik, és akár hónapokig űrt állnak, vagy amit csinálni szoktak ott, miközben konkrétan körbezuhanják a Földet.
Én erre alkatilag képtelen lennék, a hányinger és a tériszony felváltva sakkozna bennem a nettó halálfélelemmel, de mint az autóversenyzés, a sarkkutatás vagy a mélytengeri búvárkodás, ez is nagyon tetszik a fotelből, de csak onnan.

És az ilyen képek pont a fotelből érdeklődés kielégítésére valók, és nincs az a bekamerázott házimacska vagy sasfészek, ami pont ezt a borzongató érzést adná, hogy az ott lenn a Föld, és én most élő adásban nézem az űtrből. (Oké a műholdas tévé feltalálása óta ez nem tűnik akkora truvájnak, csakhogy a Jóbarátokon pont nem látszik, hogy az űrből jön vissza az adás, mondhatni nincs benne semmi űrös dolog. Az ilyesmi legfeljebb akkor tűnt föl, amikor egy régebbi Hajós András műsorban mindig bemondták az elején, hogy „Egyenesen Londonból!”, merthogy a tévétársaság adózási meg egyéb jogi okokból ott székelt,és onnan lőtték fel a jelet a műholdra, miközben a műsor persze Pesten készült.)

Ezt viszont tényleg az űrből közvetítik, már ha hiszünk a NASA-nak. És nem biztos, hogy mindenki hisz nekik, erről árulkodik a disclaimer, mely szerint a lapos földben és egyéb összesküvés-elméletekben hívőket esetleg meglepheti a tartalom, de kéretik csak konstruktív kommenteket megosztani a hiedelmeikkel kapcsolatban...
A gyikemberek világméretű összeesküvéseiről nem esik szó, ahogy az illuminátusokról és a szabadkőművesekről sem, úgyhogy majd próbálok ilyen témákban kommentelni, meg kezdeményezem, hogy a Hold körül is legyen valami keringve, kamerával persze, hogy láthassuk a túlsó oldalon lévő náci erődítményeket, bár szerintem azt úgysem merik meglépni.


De megyek is vissza nézni, valaki még mindig (már megint) szerel, nemrég feltűnt egy szkafender két lába, és a (feltehetően) hozzájuk tartozó kezek épp ide-oda rakosgatják a kamerát, ami most benéz egy csőbe, ami a YouTube-on legalább is indokolt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése