2023. szeptember 7., csütörtök

A kitörés napja és az időhurkok

1566-ban ma halt meg Zrínyi Miklós, aki a tudomány mai állása szerint holt költő volt, holt hadvezér, de előtte persze élt, többször is. Amúgy ugyanott érte a halál, mint a tévésorozatról elnevezett Szulejmán szultánt, azaz Szigetvárnál.

Az úgy volt, hogy a szultánék a törökökkel közösen ostromolták a szigetvárat, ahol bent volt a Zrínyi. Ő meg nem bírta már ideggel az ostromlást, és úgy döntött hogy kitör belőle az indulat, maga meg a várból, de előtte még megírta, hogy fog hősi halált halni, epikusan persze. Aztán kitört az embereivel, és valóban hősiesen halálra gázolta egy vadkan, ami normális körülmények között a vacsorája lett volna, nem pedig a végzete.

Zrínyi fura időhurokba kerülhetett amúgy, mert a források szerint csak a halála után ötvennégy évvel, 1620-ban született, valószínűleg ezért tudta megírni előre a költeményét a saját hősiességből elkövetett meghalásáról. Később meg vagy reinkarnálódott, vagy még mindig időutazott, minden esetre egy Mikszáth Kálmán nevű történész dokumentumkötete szerint a 19. század végén is felbukkant, még bankot is alapított, aztán onnan is kitört, gondolom vitte a rutin, ő ebben volt igazán híres. Meg abban, hogy horvát Bánk volt. Izé, bán, bármit is jelentsen ez.

hu.wikipedia.org

Sőt manapság is megvan még, most épp nyugdíjas kémiaprofesszor, aki ráadásul itt érettségizett nálunk,  helyi Táncsics gimnáziumba, aztán ugyanarra az egyetemre járt, mint én, csak 27 évvel előbb végzett nálam, konkrétan abban az évben, mikor születtem. Ha ezt tudom, a pesti évek alatt megkerestem volna, hogy dedikálja nekem a Mikszáth-kötetet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése