2023. szeptember 14., csütörtök

Geronotokratív választások, avagy a magasra nőtt korfa

Dzsó Bájden, Észak-Amerika déli felének elnöke újra indulna a posztjáért a következő választáson, ami határozottan nem hangzik jól. Mert lehet, hogy számára nincs is jobb buli, mint 82 évesen majd belevágni egy újabb elnöki ciklusba, de ezt már jenkik többsége sem értékeli, még a demokrata szavazók sem. Bájden bácsi láthatóan nem mindig tudja, hogy épp hol van a miért, szóval nem kellene ezt az elnöki dolgot erőltetni. Egyelőre legnagyobb eredménye még mindig az, hogy legutóbb legyőzte Trampli Donáldot, akiről nem tudjuk, hogy Bájdenhez képest mennyire demens (talán kevésbé), de biztosan egy szociopata rohadék. És a haja is már milyen? Amúgy nem mellesleg, ha elindulhat a választáson (ehhez a bíróságnak is lehet majd egy-két szava), és ne adj isten nyer, a beiktatásakor már ő is a 79. évét taposná. 

A nyolcvanas években még a szovjeteken röhögött a fél világ (kínjában persze, a hidegháború árnyékában), hogy ott micsoda gerontokrácia van, csupa fogalmatlan vénember vezeti az országot, Brezsnyev elvtárssal kezdődően. (Utána amúgy gyorsan el is hullott az utód Andropov, meg az ő utóda Csernyenkó, hogy aztán Gorbacsov személyében érkezzen egy meglepően ötvenes pártmunkás a hatalom csúcsára. Amit ugye rendesen vissza is bontott, a komplett CCCP-vel együtt.)

De most, évtizedek múltán az amerikaiakon a sor, mármint az észak-amerikaiak déli kontingensén, mert például a kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau csak 51, és már 2015 óta kormányoz, plusz mostanában szakállas és mindig is liberális volt, ami az Usákok tetszőleges elnökéről nehezen lenne elképzelhető. (Ott még egy tőről metszett demokrata szenátor is elég nacionál-konzervatív, legalább is felőlem nézve.)
Viszont a jenkik vezető politikusainak korfája legalább megidézi az egykori Szovjetuniót. Trampli és Bájden ugye alig múlnak el együtt 160 évesek a következő ciklusra, de például Nancy Pelosi, a Képviselőház elnöke már betöltötte a 83-at, szóval ha szempont a magas kor, akkor a demokratáknak őt kellen indítani az elnökségért. Hacsak Jimmy Carter nem vállalja a jelöltséget, elvégre egyszer már volt elnök, és még egy ciklusban lehet az, és ő már most 98 éves. (De bő két hét, és már 99 lesz, emberek!) Mondhatni ideális jelölt lenne, ráadásul még mindig elég népszerű, viszont igen beteg, tehát nem kellene attól tartani hogy krmányozni akar, vagy akár csak hogy kitölti a ciklusát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése