2023. szeptember 8., péntek

Jógázni fontos és veszélyes

Mert az ember odáig meditálhatja magát, hogy fegyveres rendőröket idéz meg neki a szomszéd néni. Ez esetbe egy angol kisvárosban hívta ki valami kutyasétáltató pár a rendőrséget egy kávézóban tartott jógaórához, mondván, hogy itt biztos valami szekta rituális und csoportos öngyilkosságának megtörténte forog fent. Mert hát annyira el lehet lazulni, hogy az embert akár halottnak is hihetik, mondjuk nem teljesen véletlenül.

A 444 cikke szerint ugyanis mozdulatlanul hevertek a földön a jógázók, és bár a hír erre nem tér ki, de gondolom a savászana nevű pozícióban feküdtek, amit magyarul nemes egyszerűséggel csak úgy hívnak, hogy hullapóz. Ez kétségtelenül kényelmesebb, mint mondjuk a lótuszülés, amely esetén viszont nem nézik szektás öngyilkosnak az embert, a savászana viszont (ha elég sokáig bírunk mozdulatlanok maradni) egy fura testetlenség érzéshez vezet, ami egyszerre érdekes, felszabadító és ijesztő. A klasszikus, Patandzsali-féle hatha-jógában amúgy ez alapgyakorlat és jellemzően ezzel kezdik és fejezik be a gyakorlást és meditációt a jógázók. (Akik persze jellemzően nem unatkozó, kertvárosi háziasszonyok, akik a tévéshopból rendelt spéci rucijukban gimnasztikáznak, színtelen-szagtalan liftzenére. Bármit is láttunk, bármelyik sorozatban.)

De a nagybritánoknál, bármennyire is összeköti őket Indiával (amit a nacionál-fundamentalista elnökük épp kizárólag Bharat-ra akar átnevezni, pedig az ország egyik hivatalos neve most is ez), úgy tűnik, még mindig nem eléggé ismert a jóga műfaja, biztos mert nehezebben űzhető kocsmában vagy lóversenypályán, meg egyébként is idegen a nagybritán néplélektől. Pedig az indiaiak is hogy rákaptak a krikettre...

Ők nem biztos, hogy szoktak jógázni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése