2023. szeptember 30., szombat

Tündérmese a babaházban

Véletlenül botlottam bele a Henry Sugar csodálatos története című alig negyven perces, mondjuk hogy tévéfilmbe, és csak azért néztem meg, mert Wes Anderson rendezte. Meg mert Ralph Fiennes, Dev Patel, Benedict Cumberbatch és Ben Kigsley szerepel benne. Mondanám, hogy játszik, de ez azért túlzás, ez igazából egy színes, babház-szerű díszletek közt eljátszott hangoskönyv.

Anderson ugyanis a Netflixnek mozgóképre viszi Roald Dahl vonatkozó novelláskötetének darabjait, és a sorban ez az első. Amiben egy Henry Sugar (ál)nevű aranyifjú a főhős (BC), aki életében nem dolgozott, bárokban és kaszinókban töltötte napjait, aztán talált egy könyvet. Amiben egy indiai orvos leírja annak az embernek az esetét, aki a szeme nélkül is tudott látni, illetve azt, mit mesélt arról az illető, hogyan is jutott eme különleges képesség birtokába. Úgyhogy gyakorolni kezd, és alig több, mint három év után, már látja a kártyalapok színét és értékét hátulról is, így aztán módszeresen kifosztja London, majd a kontinens kaszinóit. Persze mire idáig eljut, már nem élvezi a játékot, ő kórházakat meg árvaházakat pénzel és alapít, és vagy boldogan él, vagy boldogtalanul, de az biztos, hogy míg meg nem hal.

puliwood.hu

A fura ebben a darabban az, hogy ez tényleg nem film. Az eredeti novella az utolsó szóig elhangzik benne, azaz a szereplők maguk narrálják saját magukat, a kamerába nézve, ha mennek valahová, akkor gyakran nem mennek, csak jön két díszletmunkás és kicseréli mögöttük a díszletet, vagy ha például Ben Kingsley karaktere fiatalabb korára emlékszik vissza, akkor menet közben átsminkelik, és fiatalosabb parókát adnak rá. Ez tényleg maga a hangoskönyv vizuál, a díszletezett szöveg, sztárokkal.

A látvány persze pont olyan, mint amilyet egy Wes Anderson filmtől várunk, színes és steril, és itt még a díszletek babaház-jellegére is külön hangsúly kerül. A szereplők arcán semmi érzelem (inkább elmondják, hogy doktor Izé meglepetten nézett, miközben ők doktor Izé), tényleg mintha csak felolvasnák a textust, miközben persze láthatóan élvezik ezt a fura helyzetet.

Állítólag  Netflixen fenn van már három másik műegész is, de olyanra nekem nem telik, úgyhogy majd levadászom máshonnan, ha már ez meglett. Kalandra el - és itt kiteszek egy felkiáltójelet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése