2023. szeptember 4., hétfő

Temetésünneplés

Tegnap nagy ünnepség volt Kondoroson (vagy Kenderesen?), mert pont harminc éve horthyzták újra Temetés Miklós király nélküli főkormányzót. Aki előtte tengernélküli helyettes admirális is volt, majd egy kellemesen fasiszta rezsimet működtetett e lángoktól ölelt geopoltikai realitásban. Nem csoda hogy Ártunk és Ormányunk, meg főleg százharminc-akárhány bátor parlamenti biorobot lelkesedés mutat irányába, azaz felé, pedig nem volt ez mindig így.

A pártvezér és kancellár például a Kövér házmesterrel együtt nehezményezte annak idején az újrahorthyzásos temetést, meg főleg azt, hogy mindenféle kormánypárti politikai paprikajancsi is ott nyüzsög, akkor is ha csak magánemberként. Persze az két-három köpönyegfordítással ezelőtt volt, ma már inkább példakép mint meghaladandó antikvitás a néhai kormányzó királynélküli. Harminc éve még a jövőbe nézett a Felcsútok Géniusza, mag már főleg a múltba, pontosabban ott véli látni a jövőt. (Egyelőre még technikailag csak a Kádár-rendszer romlottabb, korai szakaszánál tartanak, de a mi Döbrögink ugye még legalább húsz évre tervez, szóval elvtársak, előre a hátra!)

telex.hu

A fenti kép meg mindent elmond az ünnepélyes alkalom nagyszerű kisszerűségéről. A zászlórúdként üzemelő daliák állítólag vitézek, avagy a néhány, egymást szívből gyűlölő "vitézi rend" valamelyikének tagjai. Pedig esküszöm, én először azt gondoltam, hogy enyhén identitászavaros borlovagok, akik majdnem falusi plébánosnak öltöztek, csak az utolsó pillanatban megtalálták otthon a tükröt. De legalább egyik se húzott Nike edzőcipőt a jelmezéhez, mert az egy plébánosnál még belefér (láttam olyat), egy vitéznél viszont kínos, és igencsak imperialista, vagy mi.

Amúgy vicces, mikor egy temetés évfordulójából gyártanak maguknak ünnepet, pedig Horthy tatának júniusban volt a születésnapja, de akkor nem olvastam, hogy lett volna Komondoroson (Kemenderesen?) nagy jelmezes  zászlókkal pózolás. Kissé utána nézve az olvasásnak csak annyit találtam, hogy tavaly, a valamelyik vitézektől a "Budapesti Törzs" tartott villámbulit egy XVII. kerületi emléktáblánál. De még DJ se volt, gondolom a tonhalas szendvics meg eleve fel se merült.

Persze a múltba révedés nem különösebben fárasztó, avagy energiaigényes tevékenység, ami azért is jó, mert így nem kell beszervezni a Red Bullt szponzornak, ami tényleg hogy nézne már ki, enberek? És haja is már milyen...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése