2023. szeptember 28., csütörtök

Jogszerű, csak gyalázatos

Olyat szól Rétvári Államtit Kárúr, hogy szerinte semmi baj sincs azzal, hogy egyes iskolákban bizonyos osztálytermek konkrét konténerekben helyezkednek el. Szerinte nem stratégiailag, csak taktikailag, azaz épp felújítják az iskolát, vagy hirtelen kurva sok gyerek lett a környéken, szóval ez ilyen átmeneti megoldás, de ezek az összkomfortos konténerek tisztára megfelelnek minden jogszabálynak. (Na ja, bármi, amit Ártunk és Ormányunk tesz, megfelel jogszabályoknak, hisz azokat eleve ők írják maguknak.)

Nekem meg számos bajom van ezzel a képmutató pökhendiséggel (tényleg van másmilyen pökhendiség?), például tényleg komolyan gondolja, hogy rendben van az, hogy a tankerületek pont iskolaidőben újítják fel az iskolákat ? Oké néha ez valóban nem fér bele egy nyári szünetbe, de épp ezért illik évekre előre tervezni az efféléket, és gondoskodni arról, hogy legyen hol tanulniuk a diákoknak. Miképp azért azt is lehet nagyjából tudni, hogy mondjuk két év múlva hány elsős várható egy adott körzetben (kábé ahány négyéves van), akkor is ha közben az emberek ide-oda költöznek időnként, amilyen felelőtlenek, mármint állampolgárilag és közoktatási szempontól. Tekintetében. De ettől még nem egy rocket science megbecsülni a várható létszámokat. Mondom, megbecsülni. Ez esetben a szó mindkét értelmében.

De hát a Rendszer urai magasról tojnak az egész oktatásra, hisz már a felcsúti döbrögi is megmondta, hogy ő olajos bakancsú munkásokat akar látni, mer' akkor dübörög a munkaalapú gazdaság. Ja, meg anyád hogy van? És ilyenkor az sem érv, hogy de hát országos szinten tényleg elenyésző az ilyen termek száma, ezekből a kevés is sok, mert ez olyan mint egy kórházban, hogy hát Feri néni meghalt mert elfelejtették beadni gyógyszerét, de semmi gáz,  így is csak tizedszázalékkal növelte az osztály halandósági rátáját.
Szóval ezekkel a konténerekkel nem az a baj, hogy ne lennének alkalmasak a feladatukra, rendszerint komfortosabbak, mint a mellettük rogyadozó, lepusztult iskolaépület, igen nagyon modernek, csak épp maguk az oktatási válság tünetei.

Amúgy Rétvéri nertársnak is van gyereke, kíváncsi vagyok ő milyen iskolába jár/járt/fog járni? És mit szólna a nertárs a saját gyereke esetében egy ilyen konténeres megoldáshoz? Kérdezem nem kevés, de talán kicsit indokolt demagógiával.

hvg.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése