2016. március 26., szombat

Elvágyódó angolhülyék

A hét hülyéje mindenképp az az angol srác lehet, aki leugrott egy sörre a sarki kocsmába, aztán jól berúgott, később azt álmodta, hogy repülőn ül, s a végén Barcelonában ébredt. (Amúgy nem ez az első  ilyen eset a bulvársajtó „15 perc hírnév” rovatában, de valahogy mindig britek szálnak fel hirtelen felindulásból egy gépre, és az valahogy mindig egy Ryanair-járat. Ja, és mindig részegen, bár ez gondolom érthető.) Biztos valami tudatalatti elvágyódása volt, ezt kúrálta piával, és ez lett belőle.

Bennem is van néha vágy reggel, munkába menet, hogy ne szálljak le a buszról, hanem menjek tovább, de ennek nem lenne sok értelme, a járatnak egy megállója van még, aztán végállomás. Ami az egyetemi campus, de oda meg minek menjek, évekig dolgoztam ott is, az is munkahely. Olyan busz még nincs a helyi közlekedésben, ami Barcelonáig vinne, ahová még lenne is kedvem menni, bár mikor voltam ott (pontosabban arra tartottam épp) volt egy kis technika a probléma a repülővel. Már a levegőben természetesen, úgyhogy visszafordultunk, és másfél órás sétarepülés után landoltunk ferihegyen. De ettől Barcelona jó  hely, egy másfél napos konferencia ürügyén voltam ott négy napot, így jött ki a fapados menetrend, viszont ha már véletlenül kellene elkeverednem valahová, akkor legyen mondjuk Írország, de lehetőleg Észak- mert ott tudnám ellőni a fél kiló aprómat, ami font meg penny, de olyan sok, hogy kijönne egy sör meg egy szendvics is, azzal meg én órákig kibírom. Aztán beállnék utcai énekesnek, azaz szerényebb összegű támogatásért cserébe abbahagynám az éneklést. Öt teljes percre.

Amúgy a legdurvább elkeveredésem az volt, mikor egyszer Nagykanizsán ébredtem Kaposvár helyett, mert elaludtam a késő esti dombóvári személyen, ami, mint kiderült, pont odáig  ment. De este tizenegy helyett reggel fél hatra már otthon is voltam, csak egy kicsit gyűröttebben és büdösebben az átlagosnál, avagy az elvárhatónál. (Hogy az embernek van-e elvárható büdössége egyáltalán, azt persze  nem tudom, erről egy rendőrkutya tudna nyilatkozni. Vagy egy vak komondor, aki mondjuk nem ismeri meg a nem rendeltetésszerűen büdös gazdit.)

Meg egyszer, egyetemista koromban elaludtam a 74-es trolin (és akkor pont nem voltam részeg, csak éjszakai műszak volt a nyomdában, ahol összesen háromszor voltam diákmunkás), a sofőr elmondása szerint két kört is menetem, hogy aztán ugyanott szálljak le, ahol egykor fel, de addigra legalább kinyitott a pizzás bódé.
Vagyis nekem még sosem sikerült radikálisan elkeveredni, ennyi előnye van annak, hogy, nincs a közelben nemzetközi repülőtér, mert félkómában azért nehéz lenne kimenni a vasútállomásra, felvonatozni Pestre (átszállással leginkább), kimenni a reptérre, kissé meglepődni azon, hogy van elég pénz a kártyámon repülőjegyre, sőt személyim is van, aztán elrepülni Dublinba, és ott elcsodálkozni, hogy ott mindenhol van Guinness, meg nem magyarul beszélnek körülöttem.


De az mondjuk nem lenne rossz, ha abban a helyzetben lennék hogy teljesen szándékosan csináljak ilyeneket, mert ráérek, mert vn rá pénzem, mert nincs egyéb kötöttségem. Tényleg nyerhetnék már a lottón, ehhez persze játszani is kellene, a nullától különböző esély érdekben, de egy-két szelvény esetén ez az esély olyan mikroszkopikusan van csak a nulla felett, hogy egyszerűbb megspórolni az árát, és  abból utazni. Úgy 120-130 év múlva össze is jönne.

1 megjegyzés: