2016. november 13., vasárnap

Formula nulla

Igen jó volt az aktuális forma egyes futam, az autók többet álltak a boxutcában mint mentek a pályán, ami nekem tetszik, mert úgysem nézem. Így kihagyhattam, ahogy mérnökök beszélgetnek marketingesekkel, versenyzők mérnökökkel, meg rocksztárok nézegetnek versenyzőket, mindezt szakadó esőben valamint kamerák kereszttüzében (jut eszembe, egy ekkora kereszttűz, amit utoljára az első világháború produkált, igazán felsszáríthatná a pályát is), a verseny izgalmának teljes mellőzésével.

A közvetítés ennek megfelelően olyanokra koncentrált, hogy hányadik banánt eszi Vettel, miért fagyaszatatta le Hamilton a kutyája spermáját, és hogy itt van Slash, de korábban már láttak valakit az Iron Maidenből is.

Szerintem ezzel a produkcióval a forma-1 lassan közelít az ideális állapotához. Hisz évek óta már csak a szabályokról, műszaki izékről meg gumikról szól az egész egyfelől, a versenyzők magánéletének bulváralapú feldolgozásáról másfelől, a versenyt meg úgyis szemüveges emberek számolják ki a laptopjaikon, miközben a pilóta meg csak tekergeti a gombokat, meg próbálja azt csinálni, amit a boxban ülő pszichopaták a fülére vakkantanak ócska anolsággal.
Ez így egyáltalán nem izgalmas, de a feszült várakozásból, banánevésből és kényszerű villáminterjúkból egész jól fel lehet építeni a műsort, a pályán (palikul: aszfaltcsíkon) körözgetés csak kényszerű kötelesség, igazából elhagyható sallang.

Úgyis érik már a robotversenyzők bajnoksága, ott a sötét hátsó szobában ülő mérnökök majd jól kiélhetik magukat, a kocka alakú mérnökhallgató nézők meg választékot fújhatnak egymás hajába az izgalomtól, miközben a forma-1 pilótái magas művészi színvonalon művelik a celeblétet, modellcsajokkal, kutyákkal, színes overallokkal és szinkrontolmácsolt sajtótájékoztatókkal. Közben remekül viselhetik a szponzorkarórákat, szponzorcímeres bézbólsapkákat és szponzornapszemüvegeket, hisz egy versenyző legfőbb dolga mégis az, hogy jól álljon neki mindez, igazából feje is  csak azért van, hogy legyen hova tenni a bézbólsapkát, meg legyen mire férfiasan borostásnak lennie. És ha már úgysem kell vezetni, lehetnének újra igazi partiarcok a versenyzők között (mióta Raikonnen családapa, már nem a régi), akik mondjuk különversenyben a James Hunt kupáért csapják szét magukat esténként, így rögtön nem csak muszájból kell másnap napszemüveget hordaniuk.


Ebbe az egészbe a versenyzés csak bezavar, azt nyugodtan lehet automatizálni az ésszerű munkamegosztás jegyében, mindenki teszi a dolgát, a kérdés már csak annyi, ki álljon a dobogóra a végén. Mert dobogó az kell, már csak főszponzor pezsgőgyár miatt is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése