2016. november 16., szerda

Hiperkocka

Kislány a zongorán áll
Fehér eb az orgonán áll
(Ismeretlen szerző)

Hallom ma a rádióban, hogy megdőlt a Rubik-kocka kirakásának világrekordja. A leggyorsabb ember 5 másodperc alatt rakja ki, a leggorsabb robot viszont 0,6 másodperc alatt, kerekítve. Olyan ez, mint Kőhalmi egyik sztendapjában, ahol arról volt szó, hogy kapott egy könyvet arról, miként lehet nyolc órára elnyújtani az orgazmust, erre azt mondta, szerinte az sok. (Az embernek mennie kell dolgozni, boltba, gyerekért óvodába, áll a villamoson, és még mindig megy ez az áááhhhh..., ami hát kínos.)

Én is így vagyok valahogy ezekkel kocka-rekordokkal, szerintem ez túl rövid. Már rég nem a gondolkodás  sebességéről szól az egész, csak a fotografikus memóriáról meg a laza csuklóízületekről, és nincs meg benne a rejtvényfejtés élvezete.
Régebben például szerettem keresztrejtvényt fejteni, de mikor a kedvenc rejtvényújságomban egy közepes méretűt tíz perc alatt fejtettem meg, aztán meg öt perc alatt, már semmi jó nem volt benne, csak mechanikusan daráltam a szokásos megfejtéseket  sablonfeldványokra, pont mint a kockázós csávók, de úgy  meg minek.

Persze nekem a Rubik-kocka sem volt sokáig élvezetes, de azért, mert egáltaalán nem tudtam kirakni, egy, maximum két oldalt még talán, de az egészre esélyem sem volt. Megvetttem a Rubik Ernő nevű kocka-jedi könyvét is, abban volt a tuti recept, de nekem az alapján sem ment, annyit értettem az egészből, mint egy Burda-szabásmintából, vagyis a semminél valamivel kevesebbet.
Ennek megfelelően unortodox módszerhez folyamodtam (vagy ez volt a többség stratégiája, fene tudja), azaz mechanikus úton raktam ki, közel fél óra alatt, igaz kellett hozzá csavarhúzó is, a feszegeteséhez.

De ha egyszer szétjött, összerakni már gyerekjáték volt, pláne nekem, fekete öves legózónak. A mai fitalok (meg  fiatal robotok) persze nem ismerik ezeket a kifinomult módszereket, ezek csak logikáznak meg számolnak. Pedig.

http://forums.d2jsp.org/topic.php?t=18687476&f=129&o=840

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése