2016. november 17., csütörtök

Hell'O Well

Mindenhol szembejön, hogy ezek mai fiatalok mennyire más világ und életérzés, én meg nyilván már öreg vagyok, nem zaklat fel egy Wellhello inspirálta mozi, ahol a Tinder-generáció micsinál, de lagalább fogalmam sincs mi az a Wellhello, vagy a Tinder, ha már itt tartunk, sőt nem is érdekel, ebből látszik, hogy megkopott az idő vasfoga, amitől őszülök és már majdnem tetszik a dzsezz.

Csendben öntözöm inkább a májkrémkonzerveket, amiket nemrég ültettem. Tavaszra jó termés várható friss, zsenge májkrémkonzervekből, a titka csak annyi, hogy öntözni kell, és ne szüreteljük le őket a kis nyitófülek megjelenése előtt, permetezni nem igazán kell, de március elején érdemes felvinni a vonalkódot a fejlődő dobozokra, hogy megfelelő arányban növekedjen benne az ipari szalonna. Mert csak kellő gondoskodás után idézik fel a néhai úttörőtáborok emlékét, Gyuszi bácsival a szadista tornatanárral, a csomós tejbegrízzel reggelire, az állandó tornacipő-szaggal és a hazaérkezéskor érzett végtelen megkönnyebbüléssel együtt.
És mindehhez kell a jó vetőmag, sok napfény meg egypár halott állat mája.

Na, a mai fiatalok biztos nem pepecselnének ezzel ennyit, ők csak megveszik a boltban, és felkenik a kenyérre, aztán meg fintorognak, de hát nem csoda, úgy nem is az igazi a zamata, ha az ember nem maga ment el a praktikerbe  a műanyag cserépért, nem a két keze verejtékével öntözte a szintetikus virágföldet, úgy nincs lelke az egésznek. Ezek a maiak csak egész nap wellhellóznak a tinderen, vagy tinhellóznak a wellbookkon vagy csak interneteznek az íméles pornón.

És most itt egy film ami állítólag megmutatja az új generáció életérzését, vagyis hogy hogyan buliznak, később hogyan buliznak máshol, illetve hogyan csajoznak/pasiznak különböző bulikban, meg hogy miért nem lehet csajozni/pasizni bizonyos bulikban, és hogy milyen szar zenék vannak a bulikban általában.
Én mondjuk már  címét sem értem, én még úgy tanultam az általánosban, hogy kettőskereszttel nem kezdünk mondatot, de lehet hogy ez azóta változott, végül is a Hovédelmi ismeretek című könyvünk is azzal a mondattal indított, hogy A kapitalizmus általános válságának talaján küzd a fennmaradásért, bár ez már ’88-ban volt, középiskola elsőben. (Persze lehet, hogy a Honvédelmi ismeretek csak a jövőbe látott, úgy húsz évvel előre, de ez mellékszál.)

Viszont határozottan normálisnak tűnik, hogy nem érdekelnek a Tinder-generáció dolgai, nem vagyok  én szociológus (illetve igen, de nem most és nem ebben a témában), sőt elvárom, hogy különösebben őket se érdekelje az én generációs kultúrám. Hagyják meg csak nekem (nekünk) a punkot, a hevimetált, a csalamadádés hamburgert, az offline csajozást, David Bowie-t, a Commodore 64-est, az egyetemi felvételi vizsgát (ahol a bolognai egy spagetti és nem egy rendszer), az ellógott sorkatonaságot, az Iron Maiden pólót, az SZTK-szemüveget, a Balaton-sört, a Faith No More-t, a Queent, Sandokant, a Ponyavregényt és a Trainspottingot, a magasszárú jugó Adidast és megannyi lényegtelen izét.
Miként mi is meghagyjuk őseinkek, avagy minket is hidegen hagy az Illésmetróomega (és a Rolling Stones és Bobdilen a nóbeldíjával), Szilvási Lajos és Berkesi András, a zónapörkölt és a trapéznadrág, a SZOT-beutaló és a gyári fenyőünnep, a népművelés és a makramé falvédő, a Kinyerma? és Kántor, a Négy páncélos és a kutya meg a presszókávé üvegpohárban, az Orion tévé meg a tessék blokkot hozni.

És ha már így belejöttem a felsorolásba:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése