2016. november 30., szerda

Mars haza!

Naponta belefutok a NatGeoúj sorozatát reklámozó óriásplakátokba, amikre az van írva, hogy Mars, meg szakfanderes emberek mászkálnak rajta egy sivatagban, hősiesen. Nézem is rendesen, nem feltétlenül a reklámok hatására, egyszerűen csak gyerekkorom óta bírok minden mozgóképet, amint szkafanderes embereket egy nagy fallikus szerkezettel kúrnak fel az űrbe. (És ez itt nem öncélú trágárság, hanem komoly irodalmi referencia, anno Kurt Vonnegut jegyezte meg valamelyik Apollo-űrhajó fellövésekor, hogy: „It’s a tremendous space fuck.” – magyarul mondjuk oltári nagy űrbekúrás.)

Persze mindez csak elméletileg érdekel, fotelből fogyasztható módon (ajánlott olvasmány: Kim Stanley Robinson: Vörös Mars), mert nemhogy a Marsra nem vágyom, de még Ausztráliába se, messze van ugyanis és addig rengeteg víz felett kellene repülni, arról meg szó sem lehet, én csak úgy repülök ha civilizált szárazföld van alattam, és tíz percen belül kényszerleszállhatunk valami vidéki reptéren. A Marsig ráadásul rengeteg űr van, ott még lezuhanni sem lehet rendesen, például mert nincs hova (hisz ott is űr van), és eleve értelmezhetetlen a „le” fogalma, márpedig ha már zuhanunk akkor csapódjunk is be valahová.
Ezt kifinomultabban agorafóbiák hívják, nekem is van belőle egy kicsi, mondjuk nem félek a tágas terektől, de jobban érzem magam bent (ha tehetném, egy lakókocsiban élnék inkább, egy kicsi lakókocsiban), ez mondjuk egy marsi utazás  mellett szólna, hisz ott aztán tényleg kis helyekre lesznek bezárva a zűrhajósok, sokáig egymás agyára menne, de a fenének lenne kedve hónapokig az újrahasznosított pisit innia, újra meg újra.
(Mint a Fekete Vipera vonatkozó részében, mikor a hajón elfogy a víz, és már  csak az a kérdés, hogy mindeni a sajátját issza-e, vagy cserélnek. Rum kapitánynak ez persze nem gond, ő  már akkor a sajátját issza, mikor még van víz, állítólag szereti)

De az utazás  veszélyei csak az egyik részét jelentik az itt van a kutya eltemetvének, mer ugye mi is van a Marson? Semmi, pontosabban semmi érdekes, kövek, meg valami légkör-maradvány, újabb kövek és por, meg egycsomó dolog valahol félúton a kő meg a por között. Élet az nincs, vagy van van, esetleg volt, az is maximum valami baktérium, bár régebben egy David Bowie nevű csillagász és exobiolgus állította, hogy vannak marsbéli pókok, de ma már úgy látom, ezt csak kitalálta.

Én tehát nem utazom a Marsra, ez egész biztos, és igazából másnak sem érdemes, ha már úgyis le lehet forgatni az egészet egy stúdióban, minek is. Mivel nem hiszek az össszeesküvés-elméletekben (csak ha én találom ki őket, hisz már Churchill is megmondta, hogy csak azoknak a statisztikáknak hisz, amiket ő hamisított) tényként fogadom el, hogy az Apollo űrhajósai tényleg jártak a Holdon (kivéve a 13-as küldetés tagjait, de nem kell csodálkozni, ha ezek a hülyék a NASA-nál Tom Hanks-et küldték fel, ő fogyatékos és csak fűnyírót tud vezetni), de nyilván csak azért meg még nem voltak elég fejlettek a filmtrükkök, hogy felvegyék egy stúdióban a holdraszállást. Így kénytelenek voltak igazi rakétákat űrbe kúrni, de manpság van  CGI, ha jó minőségű az is drága, de megy a fotelből is, és lehet csinálni vele rendes marslakkat, néhány nyamvadt és főképpképp döglött baktérium helyett, amik – valljuk be – nem mutatnának túl jón a Nesönöl Dzsiografikon.

Lehet, hogy a tudománynak érdekesek, de óriásplakáton meghalnának.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése