2019. szeptember 3., kedd

Mugli csillagok

Nem szeretem a herripottert. Nem olvastam, nem láttam, egy grammnyit sem érdekelt soha, és hát ezért nem szeretem, hisz nehéz azt, mit nem is ismerek. És ráadásul nem ismerem azt, ami nem érdekel, nekem ebből a globális őrületből pont elég volt annyi, amennyi amúgy átszűrődik a médián, az ismerősökön meg úgy általában a popkultúrán. Ez alapján elég jól be tudom lőni, hogy számomra ez a herripotter csak egy gyermeteg mese, tizenhat éven felülieknek nem ajánlott. Én a sci-fit szeretem, azt a tudományos fantasztikumot, ahol tényleg van tudomány is, és nem hülyegyerekek kántálnak röhejes varázsigéket két seprűn lovaglás között. Az ilyen varázslós, boszorkányos, legkisebb királyfis meséket már zsenge gyerekként is gyűlöltem, legalább annyira mint a hercegnős-királylányos, rózsaszín pillecukros hányadékokat.

Ráadásul a herripotterben ott a nettó nácizmus, azon belül is a fajelmélet. Mert valaki vagy születése okán varázsló, és akkor leszarhatja a muglikat, vagy nem az, és akkor le van aszarva. Már ha a varázslók egyáltalán foglalkoznak a nem varázslókkal egy leszarás erejéig is, hisz az ő világuk nemigen érintkezik  miénkkel, gondolom nem véletlenül. Mert a sok hülye mugli még rájönnek, hogy ezek ott Roxfortban a potenciális új SS, és tiltakozni kezdenének a varázsló-háttérhatalom ellen. Jönne először a Mugli Pride Day, kamionokról dübörgő technóval, aztán összetűzések a rendőrséggel és a kerti törpének öltözött vén mágikusokkal, majd egy kiadós polgárháborúval koronáznák meg az über- és untermenschek konfliktusát, várható kimenetellel. (Eleinte várható kimenetellel, mert hát ugye Dávid és Góliát, Leonidasz meg Dobó István nem csak megannyi név a naptárban.)
Hisz nem arról van szó, hogy ha elég sokat gyakorolsz elég szorgalmasan, akkor majd lehet belőled varázsló, mert hát ez is csak egy szakma, hanem erre kérem születni kell. Legyen a véredben elég midiklorián (ja nem, az egy másik mese, csak azt szeretem), és onnantól felsőbbrendű vagy, akármekkora seggfejnek lát a környezeted, akármekkora seggfej vagy is valójában.

Úgyhogy nekem semmi gondom nem lenne azzal, a hírrel, hogy egy amerikai katolikus iskola könyvtárából kitiltották a herripotterköteteket, ha nem lenne hozzá olyan indoklás, melynek hülyeség-faktora a Holdig ér. Mert eme csodás, kortárs klasszikusokat azért kellett levenni a polcról, mert az iskola ördögűző papja(!) szerint  a középfajú meseregényben igen is valóságos varázsigék vannak, és ez nagyon veszélyes! Ebből kiindulva joggal felvethetjük, hogy az írónő biztos sátánista, szabadkőműves vagy csak szimplán gonosz, illetve ezek tetszőleges kombinációja. Ezért aztán direkt igazi, működőképes varázsigéket írt bele a műegészbe, hogy az eredendően ártatlan és felettébb gyanútlan gyerekeket ilyen ravasz módon csábítsa át a sötét oldalra.
Hogy az ördögűző atya honnan tudja, hogy ezek a varázslatok tényleg működnek az érdekes kérdés. Lehet hogy kipróbálta őket, és az egyikkel mondjuk gyíkká változtatta a kémiatanárt (de azóta már elmúlt), esetleg egyik este sokat evett a varázssütiből és aztán álmába megsúgta neki valamelyik kiejthetetlen nevű arkangyal, aki ezek szerint szintén olvasta a regényeket.

De mindegy is hogyan jött rá, a lényeg, hogy végre meg lehet óvni a katolikus iskolásokat az őket fenyegető veszélytől, inentől már csak a közkönyytárakból, a könyvesboltokból meg az internetről kellen kiirtani a herripottert. a legegyszerűbb talán az lenne, ha bezárnánk ezeket a helyeket, és akkor csak a katolikus iskolai könyvtárak maradnának, meg esetleg az internet, de csak ha előtte megveszi az egyház, és minden weblapnak át kell mennie a katoliko-dogmatikus auditáláson.
Dicséretes a gyerekvédő buzgalom, de tényleg, még szerencse hogy például fegyvert meg drogot minden sötétebb sarkon szabadon lehet venni arrafelé, elvégre az mégsem járja, hogy túl jó és mértéken felül tiszta legyen a világunk. Elvégre - mint az előző posztban is jeleztem - még várjuk az apokalipszis lovasait, őket nem lehet csak úgy nyugdíjba küldeni, meg ugye a pap bácsinak is hagyni kellene néhány ördögöt, hogy legyen mit űznie az iskolában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése