2019. szeptember 25., szerda

Nekünk fapad kell

Új terminált építenek ferihegyen a fapadosoknak. Talán lesz benne fapad is, mert az eddigi bádogbódékból az pont hiányzott, de legalább nem volt szögesdrót a  a karám oldalán, ahová egy rácsos folyosón beterelték a népet, a Guantanamo-fíling jegyében, amiért viszont még pénzt sem kértek. Plusz a biztonsági őrök sem verték meg az utasokat, még akkor sem, ha rózsaszín gurulós kézipoggyászuk volt, pedig az már határeset.

Amúgy a tempó tipikusan magyaros. Van egy repülőtér (egy, one, ein, jedan) a fővárosnak, ahová nem vezet rendes út, de legalább vonattal sem lehet kijutni, pontosabban a vonat csak az egyébként nem működö egyes terminálnál áll meg, mert csak arra mennek sínek egyáltalán. A reptéren pedig van egy csomó alig használt airbridge. Ez az a cső, amin keresztül be lehet szállni egy repülőbe, legalább is fejlett nyugaton, nálunk Észak-Balkánon ezek jobbára díszek, mert a fapadosok nem akarnak fizetni érte plusz pénzt, a reptér meg nem adja olcsóbban, úgyhogy a Viszér meg Rájenér utasai guantanamóznak a bádogba, hisz egyeserűbb a fapadosoknak direkt építeni valami igénytelen szart, mint használni azt a kulturáltabb cuccot, ami már úgyis ott van. És most megint azt tervezik, hogy újabb szart építenek, valami alapvetően és szándékoltan igénytelent, az egyes terminál meg rohadjon meg. 

Külföldön valahogy eleve azt az infrastruktúrát használják ami van, és igen, vannak fapados repterek, csak azok nem úgy készülnek, hogy fognak egy már meglévőt, és kicsit lebutítják, és a jó lesz az még a téeszparasztoknak. Egy fapados reptér nem azért fapados, mert direkt törött ablakokkal készül, és precíz tervek alapján nem mossák fel a várót, csak messzebb vannak a belvárosoktól, nincs bennük VIP-részleg (vagy igen) és az üzletek árai nem ötszörösek a városiakhoz képest, csak háromszorosak.

Náluk azonban nem normális a helyzet, mi a lepusztult vasútállomások, a lerohadó buszok és a fapadosított repterek hazája vagyunk, csoda hogy még tömegközlekedik valaki egyáltalán. Sokaknak persze muszáj, elvégre én sem vagyok egy milliárdos, nem fussa nekem huszonöt éves Suzukira, meg elég használt étolaj sem gyűlik fel itthon, hogy legyen mivel tankolni.

De jut eszembe, már feltaláltuk a fapados munkahelyet is: no légkondi, takarítás hetente (oké, ez egy irodánál még elmegy, de én gyárat is láttam már, nem egyet), az étkezőben három mikróból egy működik, esetleg kettő, de akkor a hűtő már nem, a vécé koszos, de lagalább papírt vinni kell (vagy telefonos segítséget kérni a fülkéből, ha későn kapcsolunk), fogas nincs a kabátoknak, de az épület tetszőleges pontján legalább három kamera figyel egyszerre.
Na most, egy ilyen helyről hazafelé tartva túl nagy kultúrsokk lenne egy klimatizált buszállomás működő utastájékoztatással, egy normális menetrend vagy ülőhely a buszon, az ilyen durva dimenzióváltásokat nehezen viseli el az ember ideg- és emésztőrendszere.
Igazából akkor vagyunk önazonosak, ha az egész életvilágunkat fapadosan tudjuk berendezni, ha otthon mállik a tapéta, akkor a pláza minimum ázzon be, ha a főnökünk egy bunkó, akkor a postán ne köszönjön előre a csaj a pult mögött, ha meg tönkremegy a mosógépünk akkor ne legyen közvilágítás se a környéken, hisz ami nem öl meg attól erősebbek leszünk.
Vagy nem, de próbálkozni azért lehet, építsük át az országot fapadossá, akkor a repteret már nem is kellene, mert ki akarna elutazni bárhová? Hisz minden kicsit is működő hely, ahova repülhetnénk, már kívül esne a komfortzónánkon.

(És mivel durvul a kampány, nem tudom nem észrevenni, hogy a poltikai kommunikáció már ultra-fapados. Ha a plakátokon láthatóknál is egyszerűbbek lennének  poltikaiüzenetek, akkor azt kellene nagy betűkkel kiírni hogy: Hööö.... Grrr.... Izé, Na... És tuti ez is hozna szavazókat.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése