2019. szeptember 14., szombat

Pandapandúrok

A berlini állatkertben született két óriáspanda, akik ehhez képest elég kicsik, a helyett hogy kihalnának rendesen, ahogy az évtizedekig kinézett. De az állatkertekben néha azért még szaporodnak, hisz nincs az a hülye állatkert, ami egy ekkora cukiságfaktorú fajt szívesen hagyna kihalni, hacsak nem előzőleg gondosan megkínzott mókusok nyers agyvelejével táplálkoznának, de akkor ugye már nem is lennének cukik, a bamba tekintet ehhez önmagában kevés.

Képtalálat a következőre: „pandabébi”
ugyszeretlek/majdmegeszlek (blikk.hu)

Még nem lehet tudni hogy fogják hívni a leginkább lyukból kiöntött, ijedt ürgékre emlékeztető pandabocsokat, még nem jött meg a Kínai Kommunista Párt direktívája. Az van ugyanis, hogy a kínai állam (állampárt) már egy ideje a sajátjának nyilvánította a világ összes pandáját, hisz azok csak náluk őshonosak, a világ legtöbb állatkertjébe is ők kölcsönzték a mutogatható pandákat, úgyhogy szerződésben rögzített joguk belepofázni az szaporulat elnevezésébe. Ami kár, mert a németeknél már alulról jövő kezdeményezésként fel is merült a két lehetséges név, miszerint Hong és Kong.  tekintettel az ázsiai világpolitikai helyzetre melyet India és Pakisztán szokásosan feszült viszonya, a thai király hivatalos szeretője és a japán használtbugyi automaták mellett most épp a hongkongi tüntetések, és az azokra adott kínai reakciók formálnak. De ezt a kínai elvtársak nyilván nem fogják hagyni. Hisz ha már nem ők  világ csendőrei (ez a cím még mindig a jenkiké), legalább a pandák terén legyen övék valami bolygószerte érvényesíthető monopólium, hogy ők rúghassák tökön azokat, akik nem úgy pandáznak, ahogy szerintük pandázni kell, sőt érdemes.

Pedig remek lenne ha a később majd ürgéből pandásodó díszállatok a Hong és a Kong neveket viselnék, utóbbi ugyan eredetileg valami mutáns óriásgorilla volt több hollywoodi dokumentumfilmben, de a pandabébi később még lehetne II. King Kong. Különösen mert valami uralkodói vérvonalat csak jelezhetne a neve, ezt mi itt, e lángoktól ölelt geopolitikai realitásban igen jól tudjuk, gondoljunk csak a honfoglaló vezérekre. Miszerint Ond-Kong-Előd-Álmos. (Előd egyébként nem is álmos, hisz résen kell lennie, mert a háttérben már felkészül nagy riválisa Tashuba Töhötöm, vezér és köztiszteletnek örvendő szekszuális ragadozó.)
Ha tehát az esetleges Kong panda neve okán rokona lehetne a New York-ot legyakó gorillakirálynak meg a magyar vezírek egyhetedének, de gondolom épp ez nem tetszik majd a pekingi Központi Pandelnevező Hivatal osztályvezető értekezletének, hisz ők még mindig népi demokráciának gondolják magukat, amiből annyi igaz, hogy ők egy nép, sőt igazából több nép, az ujgurok például mesélhetnének...
Ha az újszülött pandáknak mázlijuk lesz, akkor csak valami olyan béna nevez kapnak, mint Szerencsés Virágszirom vagy Mennyeien Illatos Fing (röviden: Fing), de ha nem, akkor Pofáraesés A Lenini Úton, esetleg Tankokkal A Népi Békéért.
Persze ha csirkék lennének (iszonyúan cuki, halmozottan veszélyeztetett nagy barom fik), akkor adódna a Gung és Bao megoldás, pláne ha a vonatkozó madarak kicit cípőszek.
De pandákra nincs gaztronómiai megoldás, gondolom egy pandának eleve bambuszíze lenne, de ha az ember arra vágyik, egyen közvetlenül bambuszrügyet, az egyszerűbb. (Sőt mindenki, ki szereti mondjuk a marhasztéket, menjen legelni, elvégre a marha is csak fűből van, meg fingásból, elvégre mineni az amit megeszik. Meg amit kiereszt.)

Szerintem egyébként legye a nevük simán csak Frédi és Béni, de ha lányok, akkor Frédina és Béna. Vagy ne...

Cukiságveszély! Így integet egy újszülött panda a világnak

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése