2019. szeptember 19., csütörtök

Pornós majdnemhír

Amikor kissé fáradtan (naja, most keltem) és némileg flegmán kattintgatok a neten, belefutok úgynevezett bulvárhírekbe is, többnyire feleslegesen. Mer ha már a kereskedelminek nevezett tévéket nem nézem, a blikksztoriborsot nem fogyasztom, marad a sokak által tévesen "hírportálnak" nézett origo, ahova inkább szörnyülködni, röhögni vagy röhögve szörnyülködni járok, mert van az a kormánypártilag elfogult idiotizmus ami már, átlépve a kritikus tömeget, vicces. És borzalmas.

De a nevezett oldalnak van bulvárszekciója is (oké csak az van neki, a közéleti témákat is csak a németszilárdi szinten képesek kommunikálni), ahol három mondatos, egy képpel és harminckét-negyvenhat reklámmal illusztrált "cikkek" találhatók, nagyjából a "Pokrivtsák Mónika majdnem elejtette a mobiltelefonját" szintű, mára klasszikussá vált szöveg hagyományát követve. Ilyenekre kell gondolni, hogy, hogy "Csirkés Lulu, a kilencvenes években népszerű Reggeltől-estig Eszemfaszom című sorozat egykori sztárja állítólag egy tíz évvel hátramaradt pasival pasizik, de valószínűleg titkolja családja előtt hogy ki a pasi, ezért csak annyit árult el, hogynem szakmabeli, már ha létezik egyáltalán". És ezt ők tényleg hírnek tudják be. Fő fegyverük a releváns információ teljes hiánya, a fürdőruhás, csöcsvillantó fotó és az előre megfontolt szándék nélkül, de különös kegyetlenséggel elkövetett szóismétlés, ami hat sorban - valljuk be -azért teljesítmény. Persze kihányni az ablakon a hatodikról is az, sőt az is lehet hír, ha az elkövető neve mondjuk úgy kezdődik hogy VV.

És akkor ma félálomba jön szembe a hír (úgy kell nekem, miért mentem oda), hogy  egy pornóst halva találtak a lakásában. Van róla csöcsvillantó kép is, ami ez esetben talán indokolt is lehet, elvégre nála ez szakmai ártalom volt. De mi abban a hír hogy meghalt? Én úgy tanultam az iskolában, nyilván pornóesztétika órán, hogy a pornózás nem garantálja a halhatatlanságot, amit az is bizonyít, hog akkor mindenki kamera előtt dugna, amikor csak tetehné. Vagyis a pornósok is halnak, előtte még élnek is, pont úgy mint a nem szakmabeliek.

És az origós sztenderdnek megfelelően az egész "hír" öt sor, amiben háromszor kellett leírni hogy pornós, de ez már nyilvánvalóan nem újságírás, hanem kattintásszám-maximalizálás, keresőoptimalizálás által. Hisz a pornós az egy jó szó, ha elég sűrűn szerepeltetjük, ott lehetünk a gugli találati listájának elején, rögtön a legnézetebb párezer pornóoldal mögött.
De tényleg, ki megy majdnem pucér csajokat vagy dudorodó boxeralsókat nézni pont az origóra, mikor ott a fél internet, ahol tényleg bármit, bárkivel és tetszőleges nézőpontból...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése