2019. szeptember 15., vasárnap

Szent föld

Az aktuálisan zajló választás kampány egyik legviccesebb híre tűnt fel az Indexen, amiből megtudhattuk hogy egy fideszkádéenpés parlamenti képviselő átadott egy földutat, sőt fel is szenteltette! (A hírben amúgy fideszes képviselőt írnak, de nyilvánvaló hogy kádéenpé nevű párt nincs, az csak egy név, hogy legyen egy maréknyi ember, akikkel az orbáni értelemben vett semjénzsolt is "elnökúr kérlekalássan"-nak szólíttathatja magát.)
Igen, értjük hogy kampányban minél több dolgot kell átadni, megnyitni, vagy legalább alapkőletenni, mert nemzetiszínű szalagok szétollózása nélkül a jelöltek és támogatók még a végén kénytelenek lennének a programjukról, terveikről, a közjóval kapcsolatos gondolataikról beszélni, ami nehéz. Mert hát kellene program  a szokásos ostoba közhelyeket túl ("Több pénzt a családoknak! Különösen az enyémnek"), de sosem volt, miként nem van és nem is várható.

De ha nincs átadni való játszótér, tornaterem, bicikliút vagy legalább egy félig kész nyilvános vécé, akkor megfelel bármi, legyen az húsz méternyi autópálya, egy rozsdamentes behajtani tilos tábla vagy akár egy földút. Amit aztán át is adtak rendesen, bár azt nem tudni, miről szólt az avatóbeszéd és voltak-e rossz ízlésű néptáncosnak öltöztetett kiscsajok, vagy egyéb biodíszlet a baráti sajtó fotósainak kedvért.

És hát fel is szentelték. De most komolyan, mennyire kelll valláskárosultnak lennnei annak a papnak, aki odaáll egy ennyire kamu, és mindenek felett röhejes eseményre egy kampányoló félagyú mellé, hogy a porba szakralizálja a földutat, és hát saját magát. Plusz az intézményt amit képvisel, meg az általa hirdetett tanításokat, hisz egy földút-szentelésből valahogy nem az isteni igazság sugárzik, hanem a feudális szervilizmus, de hát az egyházaknak régi rutinjuk van abban, hogyan kell hajbókolni az aktuális döbrögik előtt.  (A római kaotikusoknál meg amúgy is feudalizmus van még mindig, csak a klérus első éjszakához való joga hiányzik. Mondjuk a lehetősége az nem.)
Ráadásul ha a földutat szentelt vízzel hintik meg, abból nem egy jobb földút lesz, csak szentelt sár, már bocsánat. Pedig gondolom a pap bácsi is inkább a Szentföldre vágyna, de neki most csak ennyi jut. A sárral meg remekül lehet dobálózni, bár ha szentelt, akkor már nem illendő.

Úgyhogy végső soron egyszerűbb lenne, ha az ilyen szenteléseket is áttolnák a virtuális térbe, ha már úgyis minden oda tart, így a fideszkádéenpés képviselők meg a velük szövetséges egyházi alkalmazottak intézhetnék online a megélhetési avatásaikat. Mondjuk átadhatnák a képviselő úr fészbuk profilját, a titkárnője bikinis fotójával együtt, az egyház meg lájkolná, ez lenne az amolyan felszentelés. Hát, kicsit savanyú, kicsit sárga, de a mi narancsunk! És azt is át lehet adni, bár szentelés az itt érthető módon nincs:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése