2019. szeptember 7., szombat

Sakkolózás

"A kedvező politikai" légkör miatt Budapesten rendezhetik a 2024-es sakkolimpiát - olvasom, és  nem is értem, miért nem önt el a feltétlen lelkesedés és a mindent legyűrő várakozás. Nyilván mert szarul sakkozok, ami persze normális, hisz igen ritkán szoktam, nem is nagyon , van kivel meg furcsálltam mindig is, hogy az sakk az hivatalosan is sport. Mint gyakorlott nemsportoló, mindig is azt gondoltam, hogy a sport az olyan, hogy futni/úszni kell benne vagy ugrálni, közben lehet labdákkal is csinálni valamit, esetleg dobálni, lapátolni, kerülgetni, csapkodni dolgokat vagy dolgokkal, de a lényeg, hogy alapvetően az ember saját képességein és felkészültségén múlik, hogy mi is lesz az eredmény.
Na ja, jobban belegondolva, akkor a sakk tényleg sport, mert szemben mondjuk a pókerral vagy az ultival, nincs benne szerencsefaktor. Akkor viszont az motor- meg autóversenyek biztos nem sportok, mert ott a versenyző lehet iszonyúan nagyon jó, ócska járgánnyal nem fog nyerni, az eredmény egy jelentős része egyszerűen nem rajta múlik. (És ha ezt tovább gondoljuk, akkor az élsport nagyobbik része sem sport, mert rettenetesen nagyok a különbségek az egyes versenyzők felkészülési körülményei között. Hisz nagyon nem mindegy, hogy valaki egy full extrás edzőteremben, uszodában vagy hasonlóban készül fel, külön orvosi stáb felügyeli az állapotát, és a világ túlfeléről is megrendelik a dietetikusa által javasolt marinált avokádót,  vagy mindez nincs, és a reménybeli bajnok marmonkannákkal súlyzózik majd a temetőt futja körbe edzés gyanánt, hogy aztán parizeres zsemlét ebédeljen.)

De vissza a sakkra, amit legalább tényleg lehet egy mosókonyhában is gyakorolni, edzőpartner kérdése az egész, de ha van interháló, az se gond. A gond az, hogy ha Magyarország rendezheti majd az a bizonyos limpiát, ami ugyan nem o- hanem sakk, de a lopásfaktor gondolom ugyanolyan nagy lenne.ben
Mert ha 2024-ben itt lesz majd a nagy verseny, akkor a következőkre lehet számítani:
  • A kormányfő kinevez egy Sakkolimpiaügyi Miniszterelnöki Megbízottat államtitkári rangban, havi hárommillás fizetéssel.neki persze lesz majd egy szolid, harminc-negyven fő stábja, létrehoz egy Solimpia 2024 Nonprofit Kft-t, hogy azon keresztül adja ki a munkákat, és üzemeltesse az irodákat meg a néhány hivatali autót.
  • Weblapot, logót és arculatot valamint főcímdalt azt külsős cégektől rendelnek, hogy pontosan kiktől, azt persze majd Propaganda Antal rogánügyi miniszter mondja meg, csak előbb konzultál rokonaival, üzletfeleivel és szomszédaival.gel.
  • Rendeletileg nemzetstratégiailag kiemelt jelentőségűnek nyilvánítják az eseményt, így közbeszerzés nélkül bízhatják meg valmlyik magángéppel rendelkező haver építőipari cégét a Nemzeti Sakkcsarnok (esetleg Sakkaréna) felépítésével, 40-50 milliárdos tervezett, és nagyjából háromszor annyi tényleges költség. Az aréna jellegű csarnok mondjuk 15 ezer nézőt lesz képes befogadni, lesznek benne nagy kivetítők, pár tucat közvetítőállás, VIP-páholy jacuzzival és speciális garnélahűtővel, herendi porcelán győzelmi dobogó, ahonnan a bajnokok locsolhatják majd a pezsgőt, valamint szabályozott hőmérsékletű és páratartalmú öltözők a versenyzőknek. A verseny előtti bemelegítést külön edzőcsarnokban, életnagyságú bábuknak beöltöztetett közmunkásokkal végezhetik, ahol kamerás drónok segítik az állás jobb áttekintését.
  • A biztonság érdekében a szurkolói csoportokat külön szektorokba terelik, elkerülendő a tömegverekedést, hisz köztudott, hogy a sakkszurkolók igen vérmes egy népség (jelentős részük nevezhető inkább sakkhuligánnak, sakkultrának), egy-egy váratlan rosálás nyomán könnyen elszabadulhatak az indulatok. A megfelelő biztonsági cég kiválasztása nem lesz gond, addig lesz még választás is,  a leghatékonyabban bevethető kopaszok maja a kampánygyűléseken küzdhetnek meg egymásal a megbízásért. Pár tízmillióból biztos kijön az egész, vagy nem.


Szóval az a tapasztalat, hogy ha ártunk és ormányunk valami nemzetközi sporteseményt rendez, arra eleve többet akar költeni, mint bárki más (a kínaiakat meg az oroszokat leszámítva), aztán ezt a tervezett költségvetést lépi túl annyival, mint ide a Hold. Az meg nekünk annyira hiányzik mint Gázszerelő Lőrincnek még egy luxusjacht, szóval jó is az,  meglennénk nélküle.

A képeket a444.hu linkelt "cikkének" kommentszekciójából csórtam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése