2020. augusztus 15., szombat

A puding próbája

A Dropkick Murphys egy amerikai punkbanda, akik jobb pillanataikban teljesen hitelesen hozzák egy rendes angol skinhead zenekar fazonját, mind emberileg, mind szakmailag. A rendes alatt azt értem, hogy nem egy náci társaságét (ők amúgy is a bonehead-ek), hanem kellemes munkásosztálybeli suttyókét. És bár szülőföldjük a festői Massachusetts, a hasonlóság a brit bandákkal nem véletlen, elvégre az állam fővárosa mégis csak Boston, a legbritebb amerikai város, az ő műfajuk meg állítólag "celtic punk". Hát, hogy a punk hogy lehet kelta azt nem tudom pontosan, valószínűleg a gabonaalapú alkoholos italok vedeléshez lehet köze, de az alant látható klip tőlem tényleg készülhetett volna Sheffieldben vagy Manchesterben is, de semmiképp Kőbánya-Kispestnél, mert a háttérben nem látom kigyulladni a hármas metrót.


A zene, a klip önmagáért beszél, a szöveg alapján pedig a lírai Én súlyosan csalódott valakiben. Ledőlt egy bálványa, lelépett a nője, kikapott a kedvenc csapata, ellopták az autóját, lelépett a nője a legjobb haverjával, tudja fene. Az viszont biztos, egy pudingért nem kellene ekkora hisztit csapni, bárki is legyen az a Mick Jones. A puding az valamit szimbolizál, gondolom a posztmodern ember világba-vetettségének kínzó bizonytalanságát, amikor az egzisztencia határai elmosódni látszanak a multiplikálódó relativizmus szétbomló rétegei között, a tudatalatti pedig kivetül a létezés teljes spektrumára, miközben megszületik a szörnyű bizonyosság, hogy mégsincs minden hányásban répa. Vagy csak hősünk elől Mr. Jones vitte az utolsó vaníliásat a menzán, mondjuk ezért én is ütnék.

- O -

Idáig jutottam műelemzésemben, mikor rájöttem, hogy én bizony ismerek egy darab Mick Jonest, nem személyesen persze, hanem zeneművészete által. Így hívták ugyanis a The Clash gitárosát, mi több, még ma is így hívják, csak The Clasht nem hívják már sehogy, leginkább mióta nincs.
Jones viszont legalább tényleg angol, londoni, azon belül is Wandsworth-ből származik, gondolom a csóró végéről.
Na most, alant látható az igazi Mick Jones, mellete a klipből rajzfilmelt Mick Jones. Szerintem stimmel, még a fekete kendő is a nyakában. Szóval részemről az ügy megoldva. De mi a francot szimbolizál a puding?



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése