2020. augusztus 24., hétfő

Kutya egy bolygó

Pont ma tizennégy éve Prágában, a Nemzetközi Csillagászati Unió 26. kongresszusán átírták a bolygó definicióját, minek következtében a Plútó onnantól már nem bolygó. (Csak törpebolygó, de az annyit is ér, mintha a csokis kekszet törpetortának hívnánk, vagy a kilakoltatást lakhatási kihívásnak.) Pedig Plútónak sok munkája volt abban, hogy bolygó lehessen, még ha csak a naprendszerünk legszélén is.

Eredetileg 1930-ban született a Disney-stúdióban, igazából Merkúrnak akarták hívni, de kiderült, hogy az már foglalt, Merkúr (szül. Hermész) a római postások, tolvajok és hosszmértékek, valamint a magyar zsigulira várás görög migráns istene, és egy bolygóról nevezték el. Innen jött az ötlete az ifjú Plútónak, hogy ő akkor meg lenne egy bolygó, elvégre a fiatalkori rajzfilmkarrierre nem lehet egy komplett hallhatatlanságot alapozni.
Először nem gondolt arra, hogy önálló égitest legyen, az iskolai pályaválasztási tanácsadónak még arról beszélt, hogy a Neptunusz holdja szeretne lenni, de a hirtelen jött népszerűség hatására már önálló elliptikus pályában kezdett gondolkodni.

Tech: Gyorsan terjed a neten a Plútón talált Plútó-kutyát ábrázoló vicces  kép | hvg.hu
hvg.hu

A lexikonok tévesen úgy tudják, hogy Plútot 1930-ban fedezték fel csillagászok, pedig tény, hogy akkor még csak a mozinézők fedezték fel a The Chain Gang című animáció egyik karakterszerepében. Az csillagászok által ekkor  felfedezett törpebolygó az Eris volt, ami akkor még tényleg Plútó mostani helyén keringett, de később sértődöttem a Kuiper-övbe ment duzzogni, ahol azóta is megfigyelhető, bár interjúkat nem ad. 
Hát igen, Plútó kitúrta Erist, és közel hetven évig bolygóskodott a helyén, de aztán nyugdíjba küldték. Ő még maradt volna bolygó, de volt az a kínos esete a szado-mazo McNugget's klubbal, akik illegális csirkepornóban utaztak, meg többször is hamis vakvezető-igazolvánnyal parkolt a tériszonyosoknak fenntartott helyen a helyi pláza előtt, mögött és közben.

Így aztán inkább belenyugodott a döntésbe, és lett törpebolygó, elvégre az még mindig menőbb, mint mondjuk meteoritként becsapódni valahová. Bolygónak lenni persze jobb lenne, csillagnak (sztárnak!) meg még inkább, de ez van, ahhoz képest nem is olyan rossz, hogy ő az egyetlen ismertebb Disney-karakter, aki sosem tanult meg beszélni.
De az egyetlen, akinek van saját csillagászati azonosítószáma is! (134340)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése