2020. szeptember 21., hétfő

Aláhúzta a büdös auráját

 Teljesen eltűnőben van az úgynevezett tényújságírás. Ja, végül is újságok is csak azért vannak, hogy legyen mit kirakni a benzinkúton a csokis csipsz meg a hatos kiszerelésű műhányás mellé. És itt újságok alatt a hagyományos print médiát kell érteni, amit egykor nagy dózisban fogyasztottam, de őszintén szólva a fene se tudja, mikor vettem utoljára újságot. Nem pénzért, csak a kezembe. Ma már a laptopom az újság, bár ezek az internetes portálok csak mérsékelten hozzák az egykori olvasásélményt, van helyette valami kattintgatás, de az nem ugyanaz.

De az internettől pont az várták sokan, hogy most aztán beindul a tényfeltárással behabart oknyomozás, elvégre innentől nem pénzügyileg-politikailag felülmotivált lapkiadói főnökök mondják meg, hogy meddig jár a korsó kútra, pedig de. Sőt, mintha az új undokok nagyrészt a régiek lennének, csak a hatalmi érdekek mentén még motiváltabban szarják le a tényeket. Erre ugye vannak népszerű angol kifejezések, mint post-truth vagy a fake news, amik lényegében a tényfüggetlen újságírás alapelemei. Már nem az számít ami van, hanem amit akarunk hogy legyen. És ebből a szempontból már rohadtul semmi különbség sincs a a magát szeriőznek gondoló, közéleti tartalmak, meg a legprosztóbb bulvármocsok között. A hírek egyiknél sem a tényekről szólnak, hanem tényeket generálnak.

Mondjuk ha naponta hatszor írják le az erre hivatott ProstiSrácok, hogy az egyébként konkurens 444 "Soros blogja", akkor egy idő után ez elég sok ember számára nem egy vélemény lesz, hanem tény. Hisz nem indokolják, ami nem azt jelenti hogy hazudnak, hanem hogy a tényeken nincs mit indokolni. Azokat ki kell jelenteni, 'azt jónapot! Az a portál az egy blog, Dzsorzsi tata írja a saját kezivel, ezek csak lefordítják a New York-ból megparancsolt "cikkeket".

Így aztán mára a tényújságírás olyanok közlését jelenti, hogy közzétette, megerősítette, kijelentette, aláhúzta, közleményében leszögezte, nyomatékosította. És nincs visszakérdezés, hogy akkor ezt most hogy? A politikában gy ideje csak kinyilatkoztatás van, sajtótájékoztatók ahol nem lehet kérdezni, és egyre ritkább az az újságíró, aki hajlandó utánamenni a tényeknek, adatoknak, és legalább hozzáfűzni a nyilatkozatok és közlemények kurva unalmas mantráihoz.

Egyébként hogy a híreket (és a híreken keresztül a tényeket) azokat nem megtenni/megélni kell, hanem lediktálni, az pont a bulvárból jön. Az már húsz éve is úgy volt, hogy a Mulatós Géza Ugyanott Skoda Eladó nevű "sztár" felhívta a Blikkbors vagy a Napisztori szerkesztőségét, hogy hélóka, már két hete nem írtatok rólam, pedig nemrégiben nagysikerű falunapon plébekkeltem Faszkovácsiban, két napja meg beteg lett a kutyám részegen, és ettől büdös az aurája neki. Nektek ez nem hír bazmeg, csak hogy a Kyss Sylvy pinatetoválást csináltatott?

A politikusok meg gondolták, ha a Hurkatöltő Szalonzenekarnak, vagy VV Téllegnemdrogoztamnak ez megy, akkor egy helyettes államtitkár minek adjon interjút? Ha egy autógyár kizárólag közleményekben kommunikál arról, hogy a motorjaik károsanyag-kibocsátása miatt már gyakorlatilag kipusztultak a dél-németországi mókusok, akkor minek választási vitákra menni?

Itt tartunk most, és jut eszembe: mi is a rabszolgaságig kormányista TV2 hiradójának a címe?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése