2020. szeptember 22., kedd

Közlekedő szürreállatok

 Megérkezett az ősz 2020-ban! -hirdeti a Google, mintha nem lenne nálam naptár. Pedig van, mondjuk szükség is lenne rá, elvégre az ablakon túl még nyár van. A teknős is be akar már jönni az erkélyről, elég volt neki a napozásból, és nem várná meg, míg a saját páncéljában párolódik puhára. Szóval az ősz csak naptárilag csapódott be, az idő járása még egy másik kanyarnál tart, sokkal jobb köridővel.

Még nyílnak a völgyben a kerti virágok, még rajzanak a poloskák a ház előtt, de nem látom ottan a téli világot, a környéken nincs is bérci tető. Hát, Petőfi jobbat írt, de én igazabbat, és ugye József Attila is úgy üdvözölte Thomas Mannt, hogy "az igazat mondd, ne csak a valódit". De ennyi sznob irodalmi hivatkozás elég lesz ebéd előttre, sőt ebéd utánra is, különben a szellemi kisugárzásomtól idegi alapon átjön a szomszéd, és arcba ver egy vastagabb Bertrand Russel-kötettel, pedig A nyugati filozófia története nem arra való. Hanem hogy - mondjuk - őszi leveleket préseljek le alatta, de az meg még indokolatlan. A környékbeli fáknak nincs bekötve a Google, így nem tud nekik szólni, hogy ideje lenne kezdeni valamit ezzel sok unalmas zölddel, ez már annyira augusztus, hogy tisztára nem trendi, szekszi és fenszi.

Viszont. A Google egy olyan grafikával üdvözli az ősz beköszöntét (vagy csak figyelmeztet rá, elvégre a Google-nak ott Kaliforniában nem mindegy?), ami még csak nem is animáció, viszont annyi látszik rajta, hogy egy mókus utazik egy hőlégballon kosarában. Na most ennek mi köze az őszhöz? Nyáron csak borzok, nyulak és szurikáták szoktak hőlégballonozni, de most eljött a mókusok ideje? Vagy a mókusok  télen síelnek, tavasszal szaporodnak, nyáron vitorláznak, de az ősz a repülésé? (Mondjuk az utóbbi igaz (volt), de ez már túl privát.)

Viszont az indokolatlan, kulturálisan értelmezhetetlen állat-közlekedési eszköz kettősöket használhatnák máskor is. Felhívhatnák a figyelmet a járványhelyzet súlyosságára mondjuk egy maszkban motorozó varacskos sügérrel, vagy egy hóddal, aki lélegeztető vérplazmát szállít a HÉV-en. A nyár beköszöntét jelezhetné egy, a melegben túl gyorsan lebomló macskatetem, illetve mégsem. Az előbbi példáknak ugyanis még lenne közük az alkalomhoz. Úgyhogy a nyár, az legyen inkább a "rinocéroszok bicikliznek Arhangelszkben", a húsvétot meg ünnepelje két csillámpóni, akik egy repülőgép vécéjében dugnak.

Vagyis a Google jó irányba indult, de a dadaizmus avantgárd gesztusaihoz még sokat kell fejlődniük. Karácsonyra lehetne egy esernyő és varrógép találkozás a boncasztalon, Max Ernst emlékére, de csak ha nem pont karácsonykor született. Mondjuk ő amúgy is inkább szürrealista volt. (Na jó, most már tényleg abbahagyom.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése