2020. szeptember 2., szerda

Családi képmutatás

Kirúgta a 168 Óra főszerkesztőjét a lapkiadó vezérigazgatója, egyúttal résztulajdonosa, mert a családtámogatásokkal kapcsolatos anyagaik felvezetése mellé illusztrációnak odatett egy képet a felcsúti döbrögi családjáról. Egy olyan fotót, amit  személyesen a miniszerelnök píárosának titkárnője tett ki a  a pártvezér és kancellár fácséjára, nyilvánvaló főfőnöki jóváhagyással, afféle - politikusoktól nem szokatlan, csak szánalmas - önfényezésként. Vagyis egy közszereplő, maga által nyilvánossá tett képét használta fel, szóval a józan ész ilyenkor kér egy felest, hogy hú bazmeg, tudtam én, hogy egy fura országban élünk, csak nem sejtettem.

És a vezérigazgató vezérizgatott lett a szikár ténytől, hogy a főnöki alom legfiatalabb tagja még kiskorú, és hát egy gyerek képét közzétenni az ugye milyen már, ráadásul a fotó nem is kapcsolódik a cikkhez.
Na most: nem kapcsolódik közvetlenül, de nem is kell neki, aki valaha életében olvasott már nyomtatott vagy online lapot, az gyakran találkozik a képünk illusztáció formulával. Mert lássuk be, a családtámogatási rendszerről kurva nehéz lenne egy normális fotót keríteni, egyszerűen nincs jó fényképarca szegénykének. Az ilyeneket (mint a kiábrándultság, a züllöttség, az adóvisszatérítés, az elvtársias légkör vagy a hátrányos megkülönböztetés) ábrázolni nem, legfeljebb illusztrálni lehet, lévén ők egyszerű, kétkezi fogalmak, jobban vagy kevésbé, de elvontak.
És ugye a családtámogatások illusztrálására egy családot ábrázoló fotó elég jó választásnak tűnik, a teljhatalmú vezéré meg pláne, mert az ő rábólintása nélkül ebben az országban nem hogy a szociális rendszeren nem lehet változtatni, de egy közlekedési táblán, vagy a megye kettes focicsapatok átigazolási gyakorlatán sem. És hát tényleg, a vonatkozó képet ma is letöltheti, kinyomtathatja, bekereteztetheti és oltárra helyezheti bárki (már ha végleg szánalmas hülyének akar látszani), mint sok más képest is, amin a főnök a gyerekeivel és az unokáival(!) pózol.

De a lapkiadó vezére nyilván csak vezérigazgatással foglalkozik sajtóvonalon, lapokat olvasni nem szokott, így aztán teljesen fogalmatlan azzal kapcsolatban, hogy is működik tartalmilag az, aminek formailag ő a vezetője. Fasza, de tényleg, ráadásul ez még csak a jobbik eset, mert a rosszabbik megfejtés az, hogy simán csak beijedt és/vagy ellenállhatatlan vágyat érzett a szervilizmusra, és lett önnön maguknak cenzora. Gondolván, hogy esetleg valakinek - tiszta rosszindulatból nyilván - eszébe jut, hogy állnak saját lábon a trónörökösök, és hogy főleg miből... Efféle asszociációkat nem engedhet meg, ezért is rúgta ki a főszerkesztót, megelőző benyalás jelleggel. Hátha leesik neki is valami kis pénz, ha már nem ő a teniszszövetség vagy valamilyen fodbalakadémia.
És akkor még nem is gondolunk bele abba, hogy neki is van egy főnöke. Mert  168 Órát tulajdonló káefté tulajdonosa a Brit Media, az meg ugye a méltán egyre népszerűtlenebb K. Slomó rabbi haszid közösségének kezében van már egy ideje. És hát az ortodox rabbi és az ő hitközsége nem áll messze a jelenlegi rezsimtől, sőt a Mazsihisszel szemben ők lettek a fideszes körök líblingjei, az állami milliárdokkal megdobált, hiteles vallási mozgalom.

És ezek után olyat szól a a vezértulajdonos lapigazgató, hogy most biztos mindenki azt gondolja, hogy  NER keze már hozzájuk is betette a lábát. Ja, azt gondoljuk. Azt meg már biztosan tudjuk, hogy ha még véletlenül nem érkezett meg a nersevik gárda, akkor már nagyon várja őket. A kormány meg az állami cégek hirdetései nélkül a végén még független lenne a sajtó. Ez veszélyes!


Én például a fenti képen már nem vagyok kiskorú, de a kép még nagyon is az, úgyhogy eleve aggályos a dolog, ráadásul felnézek valakire, ami egy anarcho-szindikalistától mindenképp elfogadhatatlan, és ráadásul teljesen magamtól közzé is teszem Úgyhogy kirúgom magam a közéleti rovatomból, és megyek írni megint valami darabolós horrorról, még mielőtt hirtelen felindulásból beperelném magam.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése