2022. október 29., szombat

A sötét oldal csábítóbb

Az évforduló mániám mai alpontjaként muszáj megemlítenem, hogy pont huszonöt éve halt meg Anton LaVey, író, filozófus (khmm...), a Sátán Egyháza alapító-főpapja, akinek sikerült a sátánizmus hivatalosan is vallásként elismertetnie, legalább is az Egybesült Állatok egy részén.

Amúgy középzüllött cirkuszosból lett egyházalapító, aki jól láthatóan küldetésének tekintette, hogy az arrafelé bőségesen tenyésző tévé-evangelistákat és városszéli sátrakban prédikáló pénzéhes pszichopatákat követő, magukat fúde kereszténynek tartó képmutatókra ráhozza a frászt. Szóval az egész sátánosdi utólag is inkább tűnik megélhetési polgárpukkasztásnak, mint valamiféle belső meggyőződés kinyilvánításának. A pali egyszerűen egy nonkonform alkat volt, és ráadásul indokoltan konkurenciát érzett a szintén show-businessben utazó kvázi-karizmatikus "pásztorokban", úgyhogy az ellenkező irányból ment rá a valláskárosultakra.
Közepesen érdekes, meglehetősen cinikus, kulturális jelenség volt, de rá is sütött a nap, ha nem is kedvelte olyan nagyon. Ám semmi vérivás, kannibál-orgia vagy hasonló, úgyhogy az egyháza ma is működik, mint afféle okkult-ezoterikus klub, da már igazából a dzsediket se bosszantja a léte, hisz még világuralomra se törnek a tagjai, az átlagamerikai marika a lapos Föld szélén élő gyíkemberektől is jobban tart náluk.

Ezzel igazából Las Vegasban is felléphetett volna.
Egy elég kis kaszinó alagsorában...
(history.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése