2022. október 25., kedd

Zaklatoda

Volt, illetve van ez a színitanodás botrány, hogy valami kis pöcsű "kaszkadőr- meg mozgástanár" zaklatta a taítványait, valahogy főleg a csajokat, nyilvános seggmustrákat tartott, és nagyjából mindenkit ledagadtállatozott, aki nem épp az anorexia utolsó stádiumába készült éhenhalni. Fizikai und mentális bántalmazás, igazából business as usual, nincs is semmi igazi látnivaló, színház (tanoda), versenyuszoda, sekrestye, klasszikus kis bántalmazó társadalom vagyunk, a vak komondorok országa, aki nem üt előbb, az annyit is ér.

És akkor a tanoda izgatója, izé igazgatója olyat szól, hogy hát a Faszfej tanárúr olyan tárgyakkal pallérozta a hallgatókat, ahol fontos a testsúly (John Candy náluk a felvételi elbeszélgetésig sem jutott volna), meg nem is bántalmazott senkit csak kaszkadőr-trükköket tanított nekik. Például hogy hogyan ess össze élethűen, ha tényleg leütnek, hogyan sírj hihető módon ha fáj, hogyan járj pszichológushoz pár évig, ha a tanárúr kiképzési céllal az idegösszeroppanás szélére aláz, folytatólagosan. Amúgy is, amikor valakit a hajánál fogva rángatnak végig a színpadon, az is csak egy kaszkadőr fogás, szóval az alanynak nem fáj, csak úgy érzi... Egyébként is, alig harmincnyolcan tettek panaszt, hát mi az egy majdnem tízmilliós országban? Na meg mi van ha mind a Soros-hálózat tagja, mert a háttérhatalom át akarja venni a hazai színitanodázást is, ha már szeszcsempészet befuccsolt, mióta rájöttek, hogy minden sarki boltban lehet kapni vodkát.

Szánalmas és felháborító egyszerre ez is, mint annyi minden lángoktól ölelt geopolitikai realitásunkban, de a diákok minimum fegyveres lázadást robbanthattak volna ki, nyilván csak a béketárgyalások kikényszerítéséért. (Mint Vologya bá' Moszkvából, aki még mindig csak azért mészároltat le embereket, mert egyre jobban vágyja a békét.)
Az ilyen "színitanodákat" meg igazából be lehetne szántani a francba, ábrándos tizenhét évesek szüleinek pénzére, meg megkeseredésnek induló harmincasok beteljesületlen álmaira játszanak, de ellentétben Halász Péter híres performanszával (mikor kiült koldulni az aluljáróba egy táblával: "Baszd meg a pénzed, a lelkedet akarom!"), ezeknek tényleg és főleg csak a lé a tét. Aztán termelnek egy halom még csalódottabb arcot, akikből sosem lesz nemhogy híres, de még félhivatásos színész sem, ám néha fel-feltör közülük egy csonkapici minőségű művész, amit azért inkább kösz, de nem.
Nem ér ennyit az egész, az efféle tanodázás sokszor olyasmi a művészetben, mint az orvoslásban a kuruzslás. Kívülről majdnem úgy néz ki, csak nem az.

Ja, és ceterum censeo: tessenek már végre emberiesség ellenű bűncselekménynek nyilvánítani az operettet, a magyar nótát és a mulatóst. Az összeset, kímélet és válogatás nélkül, de szigorú elfogultsággal.

Fú, a bácsi mit kapott volna... Dohányzik a mocsok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése