2022. október 12., szerda

Hájtekland

A pártvezér és kancellár olyat szólt ki az ő fejének zavarosban halászásából, hogy Agyarország a világ ötödik leinkább high-tech országa. Hogy hogyan jött ki neki a matek, azt én nem tudhatom, de szerintem téved. Ennyire rossz nem lehet a helyzet, hogy hátulról az ötödikek lennénk, hisz gondolom erre gondolt, elvégre   bárki tud mondani nálunk tíz-húsz, technológiailag fejlettebb helyet a Föld glóbusztekéjén, ám ugyanakkor jegybankelnöktől (óta) tudjuk, hogy a negatív növekedés is növekedés, szóval a hátulról ötödiknek is lenne értelme.

Csak nincs, mert Észak-Korea, Kuba, Mongólia, Albánia vagy Szomália tuti mögöttünk vannak, és ez akkor már eleve öt, bármennyire is hájtek főispánok adminisztrálnak hájtek papíralapon a hájtek vármegyékben. (Oké, az Audi meg efféle cégek dobnak kicsit a hájtek-faktorunkon, de aki járt már ilyen helyen, az láthatta, hogy az csak földrajzilag kis hazánk, de valójában egy német enklávé, amely legalább is részben az ért ide is fizet adót.)

Nálunk például a vadiúj, és fúde hájtek elektromos buszok is annyira jól működnek, hogy minden áram a motorra megy, de tényleg kivétel nélkül, mert - mint tegnap tapasztaltam - a kijelzőn nem jelzi az utca felé, hogy ő a most a hányas busz a honnan hova, belül meg hogy melyik megálló jön, vagy hogy egyáltalán hány óra van, mármint percileg. (Az órát még megsaccolja az utas, ha nem esett ki az időből, mint Vonnegut regényhőse, Billy Pilgrim, mert ha mégis, úgy az évet se.) Így aztán a vezető állású sofőr egy félbenyitott spirálfüzetre írja fel golyóstollal, hogy 91, hogy legalább a megállóban reménytelen leendő utasok sejtsék, rá vártak-e? Mert nem mellesleg a megállókban sem működnek a kijelzők túl gyakran, biztos mert napelem van az ő tetejükön, de ha borult az eső, lószart se mutatnak, pláne mióta kihaltak a városokból a lovas kocsik.

Itt Hájtekiában amúgy majdnem mindent el lehet intézni a kormányzati ügyfélkapun át online, de főleg csak akkor, ha az ember arra kíváncsi, mennyi adóval tartozik még az államnak. Azt készséggel megmondják a világhálós internet webes felületén is, ha már a zsaroló levelekre nem hallgat a polgár, de például az online ügyfélszolgálat az annyi, hogy két hét múlva válaszolnak egy egyszerű kérdésre, amennyiben Manyika addigra visszatér a betegszabadságáról.

De a felcsútok géniusz nyilván nem így látja, számára az ország  igazán hájtek, hisz neki is van mobiltelefonja, meg a netről nyomtatja ki a totóeredményeket a titkárnője, és többször látott már szkájpot is az irodájában, bár az nem értettek, ki engedte be?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése