2020. január 16., csütörtök

Fiatalos, trendi és szelfi

Az önkormányazti választások után hirtelen leesett a fideszkádéenpé vezérkarának, mind az egy főnek, hogy ők igazából nem tudják megszólítani a fitalokat. biztos azért, mert a fiatalok egy jelentős része magasról tesz a politikusk szövegelésére, de ha mégis figyelne rájuk, akkor sem a rosszul szabott öltönyökből kibuggyanó ötvenes sörhasak óvodások szintjén megfogalmazott, egyujjas agyú üzeneteire kíváncsiak. Szóval a karmelita kolostor szerzetesei úgy döntöttek, nyitnak a fiatalok felé, kulturálisan és technológiailag, gazdságilag persze nem, azt egyelőre megtartják maguknak.
És erre a küldetésre a legjobb eszköz a fidelitász (csak egy közbevetés: Safranek, ki most a fidelitász?), a csodás ifjúságinak gondolt fiók-pártszervezet, ami annyira fenszi és trendi, na meg persze kúl, mint egy késő délutáni vastagbél-tükrözés pünkösdhétfőn.
És hát a fidelitász igazán kitesz magért, legújabb remek (és trendi stb.) ötletük, hogy a fiatalok szelfizzenek Kölcseyvel, aztán töltsék fel hozzájuk nekik, és nyerhetnek drónt, meg Spotify előfizetést, mert azok is trendik, legalább is ezek a szavak olyan gyakran jönnek elő az internetes világhálón, hogy az már teljesen hashtag. (A hashtag az állítólag a kettőskereszt a szó előtt, amivel topikokat mémesíthetünk virálisan a virtuális valaholban, ilyen oldalakon mint a fészbuk....és ööö... a fészbuk, hogy mást ne mondjunk.)

A lényeg, hogy a fidelitász azt szeretné, ha a tanulóifjúság (meg a dolgozó is) csinálna egy szelfit egy "Kölcsey tábla előtt" a mobiiltelefon-készülékével, amit aztán egy idézet kíséretében kettőskeresztelne az oldalukon, vagy hol. És akkor majd nyeerhetne egy drónt, amivel nem tudjuk, hogy ki lehet-e nyírni iráni tábornokokat, de mindegy is, gondolom véletlenül majd pont valamelyik főfidelitász pasija/csaja/hullámos papagája nyeri meg, és hogy ne legyen felkészületlen, már most is játszik vele hátul a kertben.
De mi a vihar az a "Kölcsey tábla"? Emléktábla, keménytáblás könyv borítója, Kölcseys csokitábla, Kölcsey képe egy tableten? Vagy maga Kölcsey a tábla, mint a behajtani tilos, az "áfás számla igényét, kérjük előre jelezze" (Bödőcs T. megfigyelése szerint a mindennapokban leggyakrabban használt hexameter, amit amúgy a költő is kedvelt), vagy a logaritmustábla? Az utóbbi különösen vicces lenne.

Mert tényleg, akkor Kölcsey most már logaritmikus? Valamint szigorúan monoton növekvő? Hogy szelfikus az biztos, hisz lehet vele öntökönbökő  módon arcképelni, legalább is a fidelitász algoritmusa szerint, bár reméljük hogy az egykor nagy költőnek mondott elhunyt maradványait senki nem fogja egy szelfiért exhumálni az illletékes sírkertben. Elvégre a porladó maradványok nem tábla, a sírkő mondjuk határeset, de annak meg nem sok az esélye, hogy egy potenciális fidelitász pont a temetőbe megy kocogni, vagy csak sétálni a friss levegőn. Pedig a népesség nem fidelitász része főleg erre használja a fővárosi temetőket, mint egy nem régi kutatásból kiderült.

A gonosz ellenzéki érzelmű elllenzékiek persze ebből a nemes és igen korszerű kezdeményezésből is viccet csinálnak, miszerint hóba pisilt O1G feliratokat és hasonlókat küldözgetnek be, hogy felzaklassák a fidelitászok érzékeny lelkét, akik a végén még helyettes államtitkárok sem akarnak majd lenni, nagy világfájdalmukban. Úgyhogy kénytelenek lesznek meghirdetni a "Szelfizz a liberális önkényuralom véleménydiktatúrájával" című nyereményjátékot, ahol fődíjként ibizai yachtbérletet sorsolnak ki a fidelitász elnökségének nyertes tagjai között. A többiek, akik nem a fidelitász, kedvezményes árú bayerzsolt-tetoválást varrathatnak magukra, a közbeszerzésen kiválasztott, nemzeti radikális motoros bandával.
De legalább Kölcseyt békén hagyják majd.

p.s. Én nem vagyok fidelitász, de hirdethetek nereményjátékot. Aki elküldi a titkos ímél-címemre a #hashtag hashtag-et "hasthag" jeligére, azt postafordultával lehülyézem, grátisz gyalázkodással, a felmenők negatív kontextusban emlegetésével. A legutáltabb kortárs divatszóval élve: hogy kimaxoljuk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése