2020. január 10., péntek

Királyság? Hercegség!

Most már két napja arról szól nálam az inernetes világháló (lehet hogy másoknál is, de én nem ismerek másokat), hogy Herri herceg az Egybesült Kirájság hatos számú trónöröklője meg a felesége inkább kiszállnának a királyosdiból, és elveszítennék közpénz jellegüket is.
Hogy ez hír az nem csoda, per pillanat a monarchia a britek legeledhatóbb turisztikai látványossága (na ja, Boris Johnson frizurájára és bunkó beszólásaira mégsem alapozhatnak), ebből a szempontból viszont a hercegi hátraarc még jót is tesz nekik, hisz a királyi család akkor generál igazán olvasottságot meg kattintásszámot, ha valami balhé van. Az meg ugye van, András herceg után már a második ő királyi fensége rúgja fel a szaros bilit, igaz Herri herceg magától. Őt legfeljebb közvetetten kényszerítette bele a döntésbe az általa amúgy hőn utált bulvársajtó, hogy aztán meg sem álljon Kanadáig.

De ettől még az egész ügynek semmi  valódi súlya sincs,  a királyság arrafelé csak díszlet, érdemi beleszólásuk semmibe sincs, ők nem uralkodók a szó eredeti értelmében, csak celebek. Díszegenruhás, aranyhintós, királyigárdás, westminsterapátságos celebek, semmi több. Az egész életük egy végtelenített díszvacsora, élőben a bíbíszín meg a Sun címlapjain, a való világ nagy testvére a Fuckingham-palotából.
És a britek igazából erre is tartják őket, mert ha tényleg egy tévés műsorvezető sem verekedett aznap részegen, vagy egyetlen híres focita sem kurvázott bekokózva egy limuzin hátsó ülésés, és véletlenül a kusza fejű miniszterelnök is otthon maradt egy nátha miatt, akkor még mindig elő lehet húzni a királyi családot. Ott vagy ki lehet oknyomozni valami aktuálisan botrányszagút, vagy ha mégsem, még mindig lehet kis színes arról, hogy a királynő rühelli a szögletes jégkockákat, mert túl hangosan zörögnek a pohárban. Meg divatszakértű stylist-szakmunkások elemezhetik valamelyik her royal highness legújabbab borzasztó kalapkölteményét, aminek persze semmi jelentősége, de a reggeli pirítós mellé még elmegy.

Szóval Herri herceg csak szívessséget tesz a fenséges rokonságnak, hogy innentől egy darabig megint nem a szörnyű kalapokat és az alatta hordott unott tekinteteket elemzi a média királyi ügyekért felelős részlege. Hisz amíg a Daily Mail az udvari válságtnácskozásokat próbálja bepoloskázni hogy ő szivárogtathassson először, addig a többi családtag nyugodtan kurvázhat bekokózva. Mondjuk egy híres focistával, egy limuzin hátsó ülésén.
Az öreglány most épp másra figyel.

Képtalálat a következőre: „királyi család vicces karikatúra”
pinterest.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése