2020. január 21., kedd

OMG Banksy

Jövő hónapban végre Pest-Budán is lesz Banksy-kiállítás, ami engem érdekelne, bár ennyi erővel lehetne mondjuk Koppenhágában is, oda eljutnom is hasonló macera lenne. 
Banksy ugye egy kortárs graffitiművész (street art celeb), aki főle falakra stencilez képesített társadalmi üzeneteket, provokatív jelleggel, de volt már rá példa, hogy a Louvre-ban kiakasztotta saját Mona Lisa variációját, no meg a konzervatívabb művészettörténészeket.
Amúgy szimpatikus fazon lehet, nem bírja a modern kapitalizmust, a kormányokat, háborúellenes, kissé anarchista egzisztencalista, bár klímahisztit eddig még nem festett közterületre, legalább is én még nem találkoztam "Gréta atommal lövi a légkondi kültéri egységét" tematikájú műalkotásával. Pedig akár csinálhatna ilyet is, elvégre vicces egy pasi, pontosabban viccesek a dolgai (hát, a fekete humor is humor), mert ő maga ettől még lehet egy félnehézsúlyú mániás depressziós, privátim.

Képtalálat a következőre: „banksy”
bevezetem.eu

Személyazonossága ismeretlen, annyit lehet tudni, hogy bristoli (mert onnan indult), szülőktől származik, eredeti neve pedig Robin Gunnigham, vagy nem. Valószínűleg többen szeretnének Banksy lenni, magyar klónja, a felcsúti utalásokal tűzdelt műveket borsóként falra hányó Basky, aki viszont biztos nem bristoli, hisz nevéből adódóan biztosan baszk. (És semmiképp sem katalán.)

Képtalálat a következőre: „basky”
magyarnarancs.hu

Pesten gondolom - mint a világ más egyéb, nem Pest-jellegű városaiban - nem eredeti, hardcore Banksy alkotások lesznek beállítva a kiállításra, eleve nehéz egyben leszedni a vakolatot mindenféle városok középarányosan lepusztult házfalairól, aztán meg szállítani, esetleg a fallal együtt, de azt meg joggal nehezményeznék a tulajdonosok meg a lakók. Úgyhogy maradnak a fotók, nyomatok és egyéb dolgok, egy kiállítóteremben, ami vizont eleve idegen maguktól a művektől, hisz szerzőnk csak ritkán alkot direkt galériába való cuccokat, azokat is inkább egyfajta pimasz grimaszként. (És ha mégis, akkor eleve szerel alá egy iratmegsemmisítőt, ami a kép elárverezése után pár másodperccel elkezdi ledarálni azt.)
Plusz nem lehet kiállítani az egyik legnépszerűbb munkáját sem, ami egy disztópikus rémálom-vidámpark volt Weston-super-Mare festőien szeles tengerpartján Diamaland néven, még 2015-ben.
Pedig e városkát már a The Cafe című sorozatból is ismerjük, ami afféle dramedy volt, és szerethető darab, bár Banksyhoz pont nem volt semmi köze, a helyzínen kívül. De legalább a poszt címe erre a sorozatra utal.


Képtalálat a következőre: „banksy”Képtalálat a következőre: „banksy”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése